Тайванската компания MediaTek (MTK) е лидер по брой смартфони, задвижвани от нейни процесори. Това показват данните на Canalys за последното тримесечие на 2023 г. Чиповете на MTK са работили в 117 млн. новодоставени устройства в края на миналата година, което е 21% ръст в сравнение със същия период на 2022 г.

Далеч на второ място е Apple със 78 млн. (iPhone) смартфона и 7% ръст. Американската Qualcomm е трета с 69 млн. и ръст от само 1%.

Това показва огромния скок, който MTK направиха за 10-ина години. От производител на чипове за китайски мобилни телефони тип "фалшив iPhone", компанията успя да завоюва позиции първо в бюджетния клас, след 2014-2015 г. влезе в средна категория с Helio серията 4-, 8- и 10-ядрени процесори, а Dimensity портфолиото е силен конкурент във всички сегменти, включително - при флагманите.

Изненадите са извън челната тройка. Unisoc са четвърти с 27 млн. доставени смартфона с техни процесори, което е цели 24% ръст на годишна база. До момента те бяха представени само в най-ниския сегмент, но нови модели като T760, който е в 5G смартфона на Vivacom, показват, че китайският производител вече има амбиции и в средния клас.

Qualcomm очаква да си купите нов смартфон заради AI

Водещ производител на чипове очаква да си купите нов смартфон заради AI

Ще се върне ли търсенето на устройства към растежа?

На този фон, при Samsung има спад с цели 48% до 13 млн. смартфона. Това, обаче, има своето обяснение - през миналата година всички устройства от серията Galaxy S23 бяха с Qualcomm Snapdragon процесори, а също така популярните модели A24 и A34 заложиха на MediaTek. Тазгодишните им наследници са със Samsung Exynos чипове, включително S24 на много пазари.

HiSilicon на Huawei се завръщат след дълго отсъствие със 7 млн. смартфона.

Последни сред значимите производители на мобилни чипове са Google, при които има 4% спад и 3 млн. доставени смартфона. Тъй като Tensor процесорите се използват само от Pixel, това означава по-слаби продажби в края на 2023 г. в сравнение с предходната година.

Да обърнем нещата в пари

Анализът на Canalys показва и колко са стрували смартофните, в които са внедрени различните процесори. Ако гледаме нещата така, Apple са безспорен лидер с 87 млрд. долара и 20% ръст. Това не е изненада, тъй като на практика няма iPhone, който да не е най-малкото във висок среден ценови клас.

Qualcomm, чиито процесори Snapdragon 8 са чест избор при флагманите, са втори с устройства за 30 млрд. долара и 2% спад. MediaTek растат с 22% до 23 млрд. долара. При HiSilicon се смята лесно - 7 млн. смартфона, донесли 7 млрд. долара, т.е. средна цена от 1000 долара на устройство.

Лидер по продажби на смартфони в Китай за първи път стана американската Apple

Лидер по продажби на смартфони в Китай за първи път стана американска компания

Кои са следващите по пазарен дял компании от сектора

Samsung остават назад с 44% по-малък приход от смартфоните с техни Exynos чипове (5 млрд. долара), като причините са ясни - липсата на актуални флагмани с тях. Със 7 млрд. долара HiSilicon ги изпреварва.

Смартфоните с Unisoc и Google процесори са донесли на производителите си с по 24% и 22% повече пари, но остават на нива от съответно 3 млрд. долара и 2 млрд. долара. Това е показателно, че все още Unisoc все още е избор предимно за по-евтини модели.

Кой производител какво използва

Canalys правят и добра разбивка на разпространението на MediaTek, Qualcomm и Unisoc процесорите.

  • 22% от всички смартфони с MTK процесори са на Samsung, 20% - на Xiaomi, 14% - Vivo.
  • Qualcomm са с най-голям клиент Xiaomi (25%), следвани от Samsung (21%) и Honor (15%).
  • Близо половината от смартфоните с Unisoc са на Transsion, познати у нас с бюджетните устройства на Inifinix и Tecno. 22% са на Realme, а 15% - на Huawei.