Всички сме виждали, поне на снимка, лъскавите двуетажни червени автобуси на Лондон. Те са своеобразна емблема на града. Сега британското правителство е решило, че също толкова емблематично трябва да изглеждат и бъдещите зарядни станции за електрически коли в страната.

Договор на стойност 200 000 британски лири обяви правителството за дизайнерски екип за разработване на емблематичен дизайн за зарядните станции за е-коли за цяла Великобритания. Той трябва да стане символ, подобно на двуетажните автобуси и червените кабинки за обществени телефони, пише greentech.bg.

Зарядните станции за електромобили ще са "част от емблематичните британски улични мебели", гласи обосновката на решението. Изброените онлайн от Службата за превозни средства с нулеви емисии (OZEV) - част от Министерството на транспорта, подробности гласят, че трябва да се разработи "емблематична, функционална обществена станция за зареждане на електрически превозни средства", която има потенциала да стане част от емблематичното британско улично обзавеждане.

Дизайнът, казват от OZEV, ще бъде "ръководство за местните власти и компаниите, които желаят да го използват", с цел да генерира "вълнение" за публичното внедряване на станции за електромобили.

"Трябва да измислим нещо като телефонната кабина .... - нещо, което хората могат веднага да идентифицират и това трябва да бъде нещо, което само по себе си се превръща в класика", коментира сър Джон Хейс, който беше министър на транспорта между 2016 и 2018 г. "Не бива да се страхуваме да имаме дизайн с достатъчно качество, който да изглежда добре на всякакви места".

Правителството обяви миналата година, че новите конвенционални бензинови и дизелови автомобили ще бъдат забранени за продажба през 2030 г., а хибридите - през 2035 година. Целта е практически всички автомобили по пътищата в Обединеното кралство да бъдат електрически до 2050 година.