"Странно чувство предизвика това, че ЕЦБ обявиха заедно с намаляване на лихвите и повишаване на прогнозата за инфлацията за следващата година с две десети", коментира Мартин Търпанов, член на борда и ръководител направление "Търговия с дългови и ценни книжа" в "Делтасток". "Това веднага подтикна повечето анализатори и мислещи хора да си кажат: в крайна сметка беше ли нужно (това), при положение че вие очаквате инфлацията не само да не спада, а леко и да се увеличава."

Гостът в студиото на Money.bg коментира лихвената и парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и как се очаква тя да повлияе на пазарите в Европа и в частност - България. Конкретен повод бе намаляването на лихвените равнища от ЕЦБ от началото на месеца.

Снимка 670252

Търпанов определи решението като "напълно очаквано", но коментира, че поглеждайки по-дълбоко се вижда символика и политически оттенък.

Той отбеляза, че предварително комуникираното решение за намаляване на лихвите през юни месец и евентуалното негово отлагане би довело до бурна реакция на пазара и би предизвикало сериозна волатилност.

Като друга причина той изтъкна желанието на ЕЦБ в някаква степен да се еманципира от Федералния резерв.

Друг фактор, намиращ се под повърхността, който експертът посочи, е силната борба между "севера" и "юга" в Европейската централна банка.

"Последните месеци южните страни придобиха едно сериозно самочувствие и започваха да оказват много сериозен натиск. Не знам дали забелязвате, но южните страни последната година имат доста по-добър растеж от тези от Центъра и Севера", заяви Търпанов и допълни: "Всички тези фактори накуп всъщност дадоха някаква сила, дори (ги) принудиха да направят това символично първо намаляване на лихвите."

Той отбеляза и посланието, че Европа се справя малко по-добре в процеса на намаляване на инфлацията, използвайки нов термин - дисинфлация.

Как ще се отрази на хората първото намаление на лихвите на ЕЦБ

Как ще се отрази на хората първото намаление на лихвите на ЕЦБ

Означава ли, че лихвата по ипотеката също ще падне?

Гостът представи в студиото графики, илюстриращи балансовото число на Европейската централна банка и Федералния резерв 20 години назад. Той анализира етапите, през които преминават промените на показателя и посочи това като обяснение за огромните дисбаланси, които се наблюдават към момента.

Целия разговор гледайте във видеото!