Интернет на нещата (IoT) е начин на взаимодействие с глобалната мрежа, при което умните устройства се свързват помежду и така може да ги управлявате, както желаете. Oт разстояние или дори без директната ви намеса, а само с правила, които сте задали предварително. Това включва устройства като смартфони, кафе машини, перални, осветление, хладилници и др. Общо казано се съставя мрежа, в която устройствата си "говорят" и работят без човешка намеса. IoT може да бъде от огромна полза и за бизнес офиса ви, когато се използва по подходящ начин. От Entrepreneur ни представят няколко възможности:

1. Умни IoT принтери

Много офиси вече ползват принтери свързани с глобалната мрежа, но новото поколение от умни алтернативи е иновация на пазара, която дава повече възможности. С IoT технологията те могат да наблюдават хартията и мастилото и да предупреждават човека, когато някое от тях е на свършване. Те могат също да се свържат към системи за инвентаризация, за да знаят с колко резервно мастило или хартия разполагат и дори да правят поръчки за повече без човешка намеса. Така никога повече няма да ви се налага да чакате за доставка на нова тонер касета.

2. Осветление с умни крушки

Интелигентното осветление може да се използва по няколко различни начина за подобряване на бизнес офиса. Обикновените умни крушки могат да научат различните работни графици и да променят сензорите си за движение. Има и други - многоцветни, които могат да бъдат така настроени, че да коригират яркостта и цветовия баланс през целия ден, както и да помогнат за намаляване на напрежението в очите и дискомфорта. Първоначално инвестицията в тези крушки може да ви се стори скъпа, но те издържат дълго време и често имат добри гаранционни условия.

3. Умни асистенти за добра осведоменост в офиса

"Умните" асистенти като Alexa или Cortana могат да бъдат чудесни за управление на личните задачи, но им липсват някои функции нужни на бизнес организациите. Ето защо съществуват системи от по-високо ниво като Alexa for Business на Amazon, които могат да се синхронизират с цял офис с IoT устройства, за да предоставят всичко - от отчетите за времето до проследяването на срещи до всякакви персонализирани настройки.

10-те най-обещаващи нови технологии за следващите 5 години

10-те най-обещаващи нови технологии за следващите 5 години

Технологичните пробиви в тези области са особено привлекателни за инвеститори и учени

4. Заменете почистващата фирма с роботизирани прахосмукачки

Може почти да не забелязвате хората от почистваща фирма, която сте наели, но не знаете и кога може да се окажат проблем за сигурността във фирмата ви. Освен това те могат и да са доста скъпи. Бихте могли да спестите пари и да поддържате чистотата с роботизирани прахосмукачки. Така оставяте всичко на тях и може да ползвате почистващата фирма само за основно месечно почистване. Освен това чрез IoT те могат дори да ви кажат кога трябва да бъдат изпразнени.

5. Пестете от сметките с умни термостати

Интелигентните термостати са едни от първите основни IoT устройства, които навлизат за лична употреба, но те могат да се използват и за бизнес офиси за динамично регулиране на температурата и поддържане на комфорт за всички като с тях могат да се управляват и различни температурни зони. Те могат да се контролират и чрез гласови команди или с асистентите като Алекса или Сири.

6. Проследявайте офис оборудването чрез технологията за маркиране с IoT

Знаете, че когато предавате фирмени лаптопи, телефони, проектори и др. е процес, при който трябва да се проследи всичко в централната база данни. Кой какво е имал, какво е предал, къде се намира определената вещ сега и т.н. Понякога това може да отнеме дни или седмици. С маркиране чрез IoT винаги може да намирате оборудването, където и да е то и процедурата да става доста по-бързо.

7. Следете пространството с IoT сензори

Едно от по-интересните съвременни приложения за IoT устройства е проследяването на дейността във вашия офис. Система от свързани устройства могат да наблюдават дейността в зоните за почивка, конферентните зали, коридорите. Имате ли области, които често са препълнени или цели помещения, които изобщо не се ползват? Чрез такава топлинна карта на офиса можете да направите реорганизация на етажния план и да използвате рационално работните пространства.

8. Поддържайте производителността с интелигентни кафе машини

Кафето е жизнена част от живота на много хора, особено в офис ежедневието. Споделянето на задълженията за неговото приготвяне, поддържането на заредена машина и това да не свършват чашките често е задача между всички, но със свързана умна машина за кафе не трябва да имате притеснения, защото при нея нещата се случват така, както с мастилото при IoT принтерите. Може да сте сигурни, че винаги ще имате необходимата си доза кофеин за деня.

Важно е да имате предвид, че IoT устройствата могат да са обект на атаки. Много от тях имат уязвимости в сигурността или просто престават да се актуализират след определен момент, поставяйки себе си и мрежата, към която са свързани, отворена за атаки.

Сградните IoT се изплащат само за няколко месеца

Сградните IoT се изплащат само за няколко месеца

Очаква се този пазар да расте с 25% годишно