Първото изстрелване на новата ракета на SpaceX - Falcon Heavy, ще бъде още през следващия месец. Дестинацията? Марс. Товар? Новият спортен автомобил Tesla Roadster, от който ще звучи култовото парче на Дейвид Боуи "Space Oddity".

Ракетата ще бъде изстреляна от Kennedy Space Center, близо до Кейп Канаверал, Флорида от същата площадка, от която е излетял Apollo 11.

"Ще бъде два пъти по-мощна от всяка друга ракета", каза Мъск и допълни: "Гарантирам, че ще е вълнуващо - по един или друг начин". SpaceX донесе революция в ракетната индустрия, но не един и два пъти имаше проблеми, включително ракети, които се взривиха при опит за изстреляване.

Целта е ракетата да достигне орбитата на Марс. Товарът ще бъде личната Tesla Roadster на Мъск, от която ще звучи "Space Oddity". Тя ще бъде, предвижда Мъск, "милиарди години в космоса, ако не се взриви при излитане".

Всички се питат: "Защо?" Ексцентричният предприемач дава нещо като обяснение: "Харесва ми мисълта за автомобил, който ще се рее във вечността през космоса и може би ще бъде открит от извънземна раса след милиони години в бъдещето".

Както с всички останали срокове, давани от Мъск, датата може и да се промени. SpaceX се надяваше да прати в космоса Falcon Heavy още преди години, а по-рано през 2017 г. Мъск обеща, че това ще се случи през ноември.

Съобщението идва само два месеца, след като той представи визията си за пращане на хора на Марс. Проектът ще изисква още по-голяма ракета, наречена BFR - или Big Falcon Rocket, макар в компанията тя да е по-известна като "Big F--cking Rocket". Очаква се производството й да започне в средата на следващата година.