Новините, свързани с успешни изпитания и полети в Космоса, зачестиха сериозно напоследък. Това до голяма степен следствие на усилията и инвестициите на визионери като Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън, чиито компании правят летенето извън орбита все по-реално и достъпно за повече хора по света.

Космическите акции продължават да летят високо

Акциите на космическия SPAC Stable Road Acquisition поскъпнаха по времето на търговията си на 19-ти янураи с над 30%.

"Stable Road" се слива с космическата логистична компания Momentus, която планира да изведе трайно в орбита активи, които могат да превозват товари по-високо над земята и дори до Луната.

Системата е начин за намаляване на разходите за преместване на активи в по-далечни орбити, точно както ракетите за многократна употреба, въведени от SpaceX, са намалили разходите за извеждане на сателити в ниска земна орбита.

Акциите на Stable Road поскъпнаха с 23% седмица преди драстичното си повишение, след като целият космически сектор получи тласък от ARK Invest на Кейти Ууд, който обяви плановете си за космически фокусиран ETF.

Ark Invest работи в полето на най-големите активно управлявани борсово търгувани фондове в света. Катрин Ууд, главен изпълнителен директор и директор по информационните технологии, се смята за Уорън Бъфет на тази ера и тя доведе водещия индексен фонд на компанията - Ark Innovation ETF (NYSE: ARKK) - до огромните 170% възвръщаемост през последната година.

И така, когато се появиха новини, че Ууд и Ark Invest ще стартират нов ETF за изследване на космоса под тикера "ARKX", космическите акции естествено скочиха, коментира Люк Ланго, старши инвестиционен анализатор в InvestorPlace.

В по-широката картина новият ETF за изследване на космоса ARKX е само една от причините във все по-дългия списък, поради които космическите акции са едни от най-добрите книжа за закупуване през 2021 г., смята още Ланго.

Други причини, поради които интересът на държавни инвеститори в космоса значително се увеличи: порой от първични публични предложения на космическите компании през следващите 12 месеца, и многобройни успешни полети SpaceX и други компании, които предизвикват огромен ентусиазъм, както и технологичните постижения в областта на 5G и изкуствен интелект, откриване на нови възможности в тази все още много зараждащата се индустрия.

Сложете всичко заедно и космическите акции могат да се радват на много добро представяне през текущата година, подобно на това при производителите на електрически автомобили през 2020-та.

Имайки предвид това, ето акциите на три компании от сектора, които могат да се облагодетелстват от трендовете в сектора:

Virgin Galactic (SPCE)

Първото име в този списък с космически акции за покупка през 2021 г., е лидерът на търговското космическо пътуване Virgin Galactic. Това е компанията основана от предприемача Ричард Брансън.

Virgin Galactic ни въвежда в нова епоха, в която космическият туризъм се превръща от научно-фантастична концепция в осезаема реалност.

Да, говорим за полети на хора в космоса и обратно. Всеки го иска, защото всички сме обсебени от космоса. Това е последната граница. Единственото нещо, което не разбираме напълно. И там, където има мистерия, има и човешки интерес.

Според проучване на Pew Research от 2016 г. около 14% от американците са най-малко склонни да похарчат значителна сума пари за пътуване до космоса. Почти 50% от американците като цяло се интересуват от изследването на космоса. Разликата между тези две цифри ще намалее (т.е., тази цифра от над 14% се доближава до 50%) в рамките на следващите няколко години, когато компании като Virgin Galactic, най-накрая ще се превърне космическия туризъм в реалност, а интересът към изучаването на космоса ще се превърне в действие.

Така че, ако Virgin Galactic някога се отдадете на космическия туризъм, тогава този бизнес ще бъде доста голям и много изгоден, защото Virgin Galactic ще могат да таксуват почти всичко, предвид липсата на конкуренция на този пазар и огромното задържане на потребителското търсене.

Разбира се, това е огромно "ако" - но ако някой и ще го направи, това ще бъде Virgin Galactic, защото компанията има:

  • Най-доброто по рода си оборудване и технологии. Virgin Galactic в момента разполага с два космически кораба, а до 2023 г. планира да построи още три. Тези космически кораби са най-добрите от най-добрите, когато става въпрос за категория космически туризъм, а най-старият от тях - VSS Unity - приключи първият успешен комерсиален космически полет с хора и непилотен екипаж.
  • Напълно зареден баланс. Към края на юни Virgin Galactic имаше 360 милиона долара в брой в баланса и компанията наскоро събра още 460 милиона долара чрез вторично предлагане. Така че компанията днес вероятно има някъде 800 милиона долара, готови да подкрепят непрекъснатите технологични изследвания и иновации.
  • Изключително талантлив и разнообразен управленски екип. Главният изпълнителен директор на компанията е бивш изпълнителен директор на Walt Disney (NYSE:DIS), а главният космически офицер е бивш началник на щаба на НАСА. Много други ръководители са завършили НАСА.

Така че, като навържем нещата, космическият туризъм ще стане огромен до края на десетилетието и Virgin Galactic projects ще бъде един от лидерите в това огромно пространство.

Momentus (SPAC)

Както вече споменахме по-горе, Momentus навлиза на пазара чрез компанията за придобиване със специално предназначение Stable Road (NASDAQ:SRAC).

Може да се мисли за Momentus като за компания с космическа мобилност. Тя изгражда така наречените "превозни средства", които позволяват на устройствата да се движат в пространството. Тези превозни средства помагат на сателитите, след отделяне от основната ракета, да достигнат крайните орбити на местоназначението, да превключват между орбитите и да се връщат в космическия кораб.

Momentus всъщност изгражда технология, въз основа на която нещата се движат в пространството - и те са най-добрите в света в това.

Нейните трансферни превозни средства са изградени на основата на патентована технологична платформа за задвижване с водна плазма, която е най-евтиният и най-ефективен механизъм за маневриране в космоса. Тази иновативна задвижваща платформа е с висока мащабирумост (ефективността на двигателя се увеличава с размера), регулируема (можете да променяте тягата, за да оптимизирате времето за пътуване), безопасна (базирана е на вода, която е толкова нискорискова, колкото е възможно) и рентабилна (изградена е върху опростен дизайн, който използва евтини, готови компоненти).

С тази пробивна технология Momentus е избрана от SpaceX за доставчик на превозни средства. Това си е голяма работа. Но това е и едва началото. Тъй като в дългосрочен план Momentus има възможност да се превърне в основна технологична платформа за космическа мобилност.

Естествено, SРAC акциите имат огромен потенциал за растеж, тъй като космическата икономика оживява през 2020-те.

Maxar Technologies (MAXR)

Накрая, но не на последно място в този списък с космически акции е Maxar Technologies. Основната теза за MAXR акциите се разделя на три части:

Първо, Maxar е ветеран от индустрията, който съществува, откакто Нийл Армстронг кацна на Луната. Това означава, че компанията има огромен опит във всичко, свързано с космоса. И мощна космическа инфраструктура, производствен капацитет и огромна съществуваща сателитна мрежа. Компанията ще разчита до голяма степен на тези съществуващи предимства, за да расте заедно с процъфтяващата космическа индустрия през следващите 10 години.

Второ, компанията е по-добра от всякога. Това означава, че преди няколко години Maxar беше компания с голям дълг, твърде разпръсната в прекалено много проекти. В крайна сметка това доведе до загуба на голям сателит в началото на 2019 г. Но през последните 12 месеца Maxar намали обхвата на дейността си, плати дълговете си и съсредоточи бизнес модела върху силните си страни: проучване на Земята и космическа инфраструктура.

Трето, огромните инвестиции в технологиите за 5G и автономното шофиране ще стимулират голямото търсене на космическите решения на Maxar през следващите няколко години. На фронта на 5G бизнесът с космическа инфраструктура на Maxar ще получи голям тласък, тъй като компаниите инвестират в изграждането на 5G извънземни мрежи. Междувременно технологията за автономно шофиране изисква гранулирани 30-сантиметрови изображения, подобни на които може да произвежда само Maxar благодарение на съществуващата група сателити за изображения. Търсенето на тези гранулирани данни за изображения ще се увеличи през следващото десетилетие.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на посочените компании