Високоскоростно тестово превозно средство, което достига скорост от 600 километра в час, успешно проведе опит по линия на транспортната влакова система Magelv в Шанхай. С успешния тест учените от университета Tongji в Шанхай отбелязват нов важен пробив в изследванията и развитието на високоскоростните влакове в Китай, пише China Global Television Network.

Разработването на високоскоростна транспортна система Maglev със скорост от 600 км/ч е ключов проект в китайската програма за разширен железопътен транспорт, инициирана от Министерството на науката и технологиите във втората световна икономика.

Екипът на проекта е интегрирал експерти от над 30 предприятия, университети и изследователски институти. Те са успели да пробият в основните технологии на високоскоростната система Maglev през последните четири години. Успехът позволява нови тестови операции на трасето, след отстраняване на грешки.

По време на теста, който е изследвал много различни състояния, превозното средство е показало стабилно насочване и добро състояние на работа. Всички ключови технически показатели са отговаряли на проектните изисквания и очаквания, коментира ръководителят на екипа за научни изследвания и разработки на проекта Динг Сансан.

Пробният цикъл е регистрирал подобрения от статична към динамична работа и е получил голям брой ключови данни. Предварително са проверени и ключовите характеристики на високоскоростната система и основните компоненти, което осигурява важна техническа поддръжка за развитието и оптимизирането на високоскоростни тестови превозни средства за проекта Мaglev.

Като нов високоскоростен модел системата разполага с бързина, безопасност, надеждност, голям капацитет на пътниците, навременна работа, защита на околната среда и ниски разходи за поддръжка. Може да се използва както за транспорт на дълги разстояния, така и за превоз на пътници на къси и средни разстояния.

Високоскоростният влак може да запълни празнината между настоящите високоскоростни железопътни и авиационни услуги и да помогне за изграждането на по-разумна, ефективна и гъвкава транспортна мрежа, която да отговори на нуждите на пътуване на различни групи.

Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни проекти

Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни проекти

Втората световна икономика прилага същата стратегия за възстановяване, както след глобалната финансова криза

Очаква се системата да започне да се произвежда по прототипа до края на 2020 година.

Maglev е система от влаков транспорт, която използва два комплекта магнити - един комплект за отблъскване и изтласкване на влака нагоре от коловоза и друг комплект за придвижване на повдигнатия влак напред, възползвайки се от липсата на триене. По определени маршрути със среден обсег, обикновено от 320 до 640 км, системата може да се конкурира с високоскоростни влакове и самолети.

Снимка 484755

Източник: iStock