Развитието на новото измерение ултра бърза 5G технология на Острова може да бъде забавено умишлено.

Обединеното кралство не бърза със стартирането на иновативната 5G услуга, пише Reuters. Островната страна няма да търгува с евтини варианти за внедряването ѝ, търсейки икономическа полза, защото това крие риск за сигурността на Великобритания, според секретаря на културата Джерами Райт.

Острова ще пусне Huawei в изграждането на 5G мрежите, но с условие

Острова ще пусне Huawei в изграждането на 5G мрежите, но с условие

Идеята все пак притеснява сериозно министерствата на вътрешните работи, отбраната и на външните работи

"Със сигурност има вероятност да се забави процеса с развитието на 5G мрежата на територията на страната. Ако искаме това да стане бързо, значи би следвало да действаме без никакви съображения за сигурността", заяви той.

"Но ние не сме готови да го направим, така че не изключвам възможността да има забавяне. Основната цел при този процес е да се гарантира сигурността на мрежата", добави секретарят.

Райт обаче не даде информация кога докладът за сигурността на 5G технологията ще бъде публикуван, но каза, че се надява това да не отнеме много време.

Кои държави и компании водят в състезанието за 5G?

Кои държави и компании водят в състезанието за 5G?

В очакване на технологията от ново поколение

Южна Корея и САЩ изпревариха всички останали държави, като оператори там първи пуснаха 5G услугата. Европа също прави стъпки към внедряването на иновацията и в Германия вече се проведе първия търг за 5G. Шведската компания Ericsson води процеса по внедряване на мрежата в Европа. Тя има най-много подадени патенти, свързани с технологията след Huawei.