Новият световен рекорд е поставен в базираната в Обединеното кралство лаборатория JET. Ядреният синтез е процесът, който захранва звездите. Учените смятат, че може да произвежда огромни количества енергия, без да нагрява нашата атмосфера. Европейски учени, работещи по проекта, казаха, че "постигнахме неща, които никога не сме правили преди". Резултатът идва от последния експеримент на лабораторията след повече от 40 години изследвания на термоядрен синтез. Андрю Боуи, министър на ядрената енергетика на Обединеното кралство, го нарече "подходяща лебедова песен", цитиран от BBC.

Ядреният синтез е процесът, който захранва Слънцето. Той работи чрез нагряване и принуждаване на миниатюрни частици да се сблъскат, за да направят една по-тежка, процес, който освобождава полезна енергия. Ако бъде успешно въведен в търговска експлоатация, той може да произвежда безкрайни количества чиста енергия без въглеродни емисии. И което е изключително важно, за разлика от вятъра и слънчевата енергия няма да разчита на милостта на климатичните условия.

Но както обясни д-р Аника Хан, научен сътрудник по ядрен синтез в Университета на Манчестър, това не е лесно. "За да могат атомите да се слеят заедно на Земята, ни трябват температури десет пъти по-горещи от Слънцето - около 100 милиона по Целзий, и имаме нужда от достатъчно висока плътност на атомите и за достатъчно дълго време", обясни тя.

В САЩ постигнаха 120% ефективност на термоядрен синтез

Голям US пробив в чистата и неограничена енергия

Експериментът е огромна стъпка напред, даже учените са изненадани от резултата

Експериментите произведоха 69 мегаджаула енергия за пет секунди. Това е достатъчно енергия само за четири до пет горещи бани - така че не е много. Ясно е, че все още сме много далеч от електроцентралите за ядрен синтез, но с всеки експеримент това ни приближава с една крачка.

Проф. Стюарт Мангълс, ръководител на общността за изследване на космоса, плазмата и климата в Imperial College London, споделя: "Новите резултати от финалния цикъл на JET са много вълнуващи. "Този резултат наистина подчертава силата на международното сътрудничество, тези резултати не биха били възможни без работата на стотици учени и инженери от цяла Европа."

Съоръжението Joint European Torus (JET) бе построено в Culham в Оксфорд в края на 70-те години на миналия век и до края на миналата година беше най-модерният експериментален термоядреен реактор в света. Всички експерименти са прекратени през декември.

Въпреки че е базиран в Обединеното кралство, той е финансиран предимно от програмата на ЕС за ядрени изследвания, Евратом, и се управлява от Агенцията за атомна енергия на Обединеното кралство. В продължение на четири десетилетия той беше домакин на учени от Обединеното кралство, Европа, Швейцария и Украйна.

Реакторът трябваше да работи само около десетилетие, но многократните успехи доведоха до удължаване на живота му. Резултатът, обявен днес, е троен в сравнение с постигнатото при подобни тестове през 1997 г.

Проф. Амброджо Фазоли, програмен мениджър в EUROfusion, каза: "Нашата успешна демонстрация... вдъхва по-голяма увереност в развитието на термоядрената енергия. Освен че поставихме нов рекорд, постигнахме неща, които никога не сме правили преди, и задълбочихме разбирането си за физиката на термоядрения синтез."

Термоядреният синтез е енергията на бъдещето

Eнергията на бъдещето не са изкопаемите горива или "зелената енергия", а друга технология

Той е много по-чист от изкопаемите горива, по-постоянен от "зелената" енергия и по-безопасен от ядрената енергия

Министърът на ядрената енергия и мрежите на Обединеното кралство, Андрю Боуи, каза: "Последният експеримент на JET за термоядрен синтез е подходяща лебедова песен след цялата новаторска работа, извършена по проекта от 1983 г. насам. Ние сме по-близо до термоядрената енергия от всякога благодарение на международната екип от учени и инженери в Оксфордшир."

Наследникът на Евратом на JET е съоръжение, наречено ITER, което ще бъде базирано във Франция. Първоначално планирано да бъде отворено през 2016 г. и да струва около 5 милиарда евро, цената му оттогава се е увеличила приблизително четири пъти, а стартирането му е отложено до 2025 г. Сега пълномащабни експерименти не се предвиждат поне до 2035 г.