А1 е вторият български оператор, който пуска 5G мрежа в страната. От днес тя вече работи в централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София, съобщиха от компанията, а от 15 декември ще покрие и над 90% от Бургас.

В края на септември Vivacom пусна 5G мрежа в централните райони на 27 града у нас. Мрежата на телекома обаче е изградена по метода на динамичното споделяне на спектъра (DSS) - т.е. използва съществуващата 4G мрежа. В същото време А1 посочват, че използват 5G базови станции и разпространяват сигнала в спектра 3,6GHz и описват мрежата си като "първата истинска" в България.

"А1 първа показа възможностите на 5G в страната още в началото на 2018 година, а днес вече стартирахме истинска работеща 5G мрежа, с което затвърдихме водещата си позиция на технологичен лидер. Чрез значителната инвестиция в 5G и възможностите на новата технология ще помогнем на бизнеса и обществото да продължат да се развиват. Първоначално стартираме 5G в София и Бургас, но до края на първото тримесечие на 2021 година нашата мрежа от пето поколение ще обхваща всички населени места с над 10 000 жители. През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа и заедно с нея ще може да се развива и икономиката на страната като цяло.", заявява Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България.

А1 обещава скорости над 1000 Mbps (1Gbps) и ултра надеждна комуникация с малко времезакъснение - ключови характеристики на мрежите от пето поколение. Възможностите за масирана комуникация между машини, най-много приложима в "Интернет на нещата", ще осигури необходимата инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства. Истинската 5G мрежа дава огромни възможности да предоставяме разнообразни и цялости решения за нашите клиенти в дигиталната ера. Всичко това чувствително ще подобри качеството на живот на хората, ще оптимизира бизнес процесите и ще създаде предпоставки за развитието на цели нови отрасли и свързаните с тях работни места.

Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към А1, без клиентите на предплатени карти и тези на bob. Те трябва само да разполагат със съвместими устройства и да искат да тестват истинска 5G мрежа.

5G мрежата стартира и в България. Кой ще спечели от нея и крие ли опасности?

5G мрежата стартира и в България. Кой ще спечели от нея и крие ли опасности?

Говори Владислав Димитров, директор "Архитектура, планиране и изграждане на мрежата" във Vivacom