Threads - текстовата социална мрежа на Instagram, вече има повече активни потребители на американския пазар от X/Twitter, показват данни на Apptopia, цитирани от Business Insider. Това е силен индикатор за бъдещето и на двете платформи.

През април Threads има средно по 28 млн. активни потребители в САЩ, докато X/Twitter е с 21% по-малко или 22 млн. В исторически план, когато имаме две подобни социални платформи и новата изпревари старата в САЩ, обикновено това е процес, от който няма връщане назад - както през 2008 г. показаха Facebook и Myspace. Американският пазар определя тенденциите в social света.

Twitter или Threads: Който и да победи, тези инвеститори печелят

Twitter или Threads: Който и да победи, тези инвеститори печелят

Новата социална мрежа на Зукърбърг би рекорда на ChatGPT по набрана популярност

Експерти все пак отбелязват, че X се стабилизира на по-високо ниво в сравнение с декември, когато само по 17 млн. души дневно я ползваха в САЩ. Резките експерименти на собственика Илон Мъск целят да превърнат най-голямата микроблогинг платформа в "суперприложение" с плащания, съдържание и социална интеракция, но освен това атмосферата вътре в платформата видимо се радикализира.

Турбуленцията отвори възможност за Meta да излезе на пазара с Threads, която в началото изглеждаше по-скоро като набързо направено копие на Twitter, интегрирано в Instagram. Затова и след първоначалния огромен интерес, потребителите масово загърбиха новата платформа.

Хората на Зукърбърг направиха редица промени, внедриха нови функционалности, стъпиха и на повече пазари, като в момента даже българската част на Threads е доста разнообразна.

Новата социална мрежа Threads вече е достъпна у нас

Новата социална мрежа Threads вече е достъпна у нас

Можете да изпробвате конкурента на Twitter

Все още в глобален план X остава далеч напред с 250 млн. активни потребители дневно, но даже Мъск вече предпочита да не изтъква данни в подкрепа на своята скъпа придобивка. Милиардерът все по-често определя X като медийна платформа конкурент на утвърдените световни издания.

А висшият мениджмънт на Meta вече на няколко пъти обяви, че вярва, че Threads ще е следващото голямо приложение с милиардна потребителска база.