Битка на живот и смърт водят най-новата социална мрежа и един от най-старите активни и до днес играчи в сферата - Instagram Threads и Twitter. И двете платформи залагат на текстовото съдържание, но поне към момента изглежда, че новото творение на Зукърбърг и компания се радва на впечатляващо добър старт - за сметка на Мъск и неговия микроблогинг пионер от зората на новото хилядолетие.

Ще видим ли обрат? Може ли пазарът да понесе две толкова сходни социални мрежи? За някои от най-крупните инвеститори тези въпроси за безпредметни, защото те залагат и на двата коня в това надбягване.

Какво е Instagram Threads - "убиецът" на Twitter, който не можете да ползвате

Какво е Instagram Threads - "убиецът" на Twitter, който не можете да ползвате

Новата социална мрежа натрупа над 5 млн. потребители за броени часове

Контекст: След месеци контролирани течове на информация, в началото на месеца Meta официално обяви своята микроблогинг мрежа Threads. Тя надгражда Instagram, като много от нейните функционалности са видимо вдъхновени от Twitter.

Стартът ѝ се оказа в най-подходящия момент - точно когато платформата на Илон Мъск започна да ограничава съдържанието, което потребителите ѝ могат да виждат без да плащат месечен абонамент. От Meta не крият, че трусовете в Twitter след влизането на Мъск като собственик са им създали възможност.

Първите 24 часа на Instagram Threads: 30 млн. потребители и съдебна заплаха от Twitter

Първите 24 часа на Instagram Threads: 30 млн. потребители и съдебна заплаха от Twitter

Новата социална мрежа тръгна силно - ще задържи ли темпото?

А от възможността Зукърбърг и екипът му се възползват като по учебник. За около седмица Threads събра 100 млн. потребители, което е рекордно бързо - за сравнение, предходното постижение беше на ChatGPT, който събра толкова регистрации за два месеца и тогава това изглеждаше невероятна скорост.

Още нещо: От Twitter плашат Meta със съдебно дело с мотива, че бивши техни служители (съкратени от Мъск) са се възползвали от вътрешната информация, с която са разполагали, за да създадат продукт, имитиращ този, над който преди това са работили.

Мъск иска да прогони ботовете от Twitter, но може да си тръгнат... рекламодателите

Мъск иска да прогони ботовете от Twitter, но може да си тръгнат... рекламодателите

Ограничаването на броя показани публикации е меко казано екзотичен ход

Верните на Мъск почитатели на Tesla и Dogecoin не спират да хулят Threads, но обикновените потребители явно не мислят като тях. Изпълнителният директор на компанията за онлайн инфраструктура Cloudflare Матю Принс показа данни за трафика към Twitter, който, по думите му, "потъва".

Такива са и наблюденията на експертите от SimilarWeb, според които още в първите два дни на Threads посещенията в Twitter са намалели с 5%, а на годишна база спадът е с 11%.

Детайли: Поне три от инвестиционните компании, които подкрепиха Илон Мъск при превземането на Twitter, притежават и значително количество акции на Meta, пише Axios.

  • Baron Funds инвестираха 100 млн. долара в Twitter, но имат и 60 млн. долара в акции на Meta. Поне един от фондовете на компанията има дялове и в двете компании. Baron преразгледаха пазарната стойност на Twitter със само 11,7% надолу в края на март - по време, когато Fidelity вече оценяваха социалната мрежа с 60% по-ниско от първоначалното.
  • Самите Fidelity имат още по-големи дялове в компаниите - $316 млн. в акции на Twitter и $415 млн. в акции на Meta.
  • Andreessen Horowitz имат 400 млн. долара в Twitter, но е противоречива информацията дали все още инвестират и в Meta. Факт е, обаче, че съоснователят на компанията - Марк Андресен, има в лично качество акции за 13 млн. долара.