Онлайн гигантът Google излезе от един от важните си бизнеси - продажбата на домейни. Компанията прехвърля своите 10 млн. потребителски домейна на Squarespace в рамките на сделка за близо 200 млн. долара.

Решението на Google обаче може да е знак и за други промени в портфолиото на компанията, които засягат две нейни популярни платформи - Sites и Blogger.

Контекст: Google регистрира домейни поне от 2005 г. във връзка с различни предлагани от компанията продукти. Цялостното решение за регистрация, DNS хостинг и email препращане обаче се появи чак през 2014 г. под името Google Domains.

Има известна ирония във факта, че услугата се водеше в бета версия до миналата година.

Еврокомисията се кани да разбие рекламния бизнес на Google

Еврокомисията се кани да разбие рекламния бизнес на Google

Според Брюксел онлайн гигантът ограничава конкуренцията

Google трябваше да се състезават с множество играчи на домейн пазара, сред които са големи имена с богато портфолио от допълнителни услуги като GoDaddy.

Детайли: Купувач е компанията Squarespace, която предлага онлайн софтуер за създаване на сайтове и до момента имаше други интеграции с продуктите и услугите на Google. В рамките на минимум 12 месеца тя ще запази цените за подновяване на домейните на същото равнище, каквото е било в рамките на Google Domains.

Може да загубите стария си профил в Google - ето защо

Може да загубите стария си профил в Google - ето защо

След само няколко месеца онлайн гигантът ще направи "чистка"

Прехвърлянето на потребителите ще е автоматично и новият собственик ще използва наличната инфраструктура през първите месеци. Потребителите ще използват системата на Squarespace, за да управляват услугите си.

За период от минимум 3 години компанията ще е ексклузивен партньор на Google Workspace - ако даден потребител иска да обвърже услугата си с домейн, той ще е от Squarespace.

Според източници на Bloomberg цената на Google Domains е около 180 млн. долара.

От друга страна: Изненадващата продажба на домейн бизнеса на Google донякъде може да се обясни с желанието на компанията да намали разходите си - неотдавна тя се раздели с хиляди свои служители. В същото време, Google Domains е платформа, която е много силно свързана с два важни продукта на компанията.

Google не пуска "убиеца" на ChatGPT в ЕС

Google не пуска "убиеца" на ChatGPT в ЕС

Вероятната причина е GDPR, който защитава личните данни

Първият и най-застрашен от новата ситуация е Google Sites. Услугата за визуално създаване на сайтове е пряк конкурент на основния продукт на Squarespace и освен това през последните години Google видимо не прави големи усилия, за да я развива. Google Sites обаче има голяма популярност в образователния сектор по цял свят.

Домейните от Google се използваха и от потребителите на платформата за онлайн журнали Blogger. Тя е една от най-старите в света и се използва от милиони като личен дневник, собствен сайт или даже от медии заради възможностите за персонализиране и монетизация без такса извън тази за домейн, която не е задължителна. Blogger също изостава сериозно от пазара (и най-вече от Wordpress.com) като функционалности и дизайн възможности.

И Sites, и Blogger не се споменават в официалните съобщения на двете компании.