Всички под 50-годишна възраст имаме поне по една електронна поща тип golqm_igra4@любимата-ви-мейл-услуга.com Ако поради различни причини (предимно срам) сте спрели да я ползвате редовно, но имате нещо важно в нея и тя се намира в Gmail, може би е добър момент да си спомните паролата - иначе след няколко месеца тя ще изчезне заедно с цялата информация вътре.

Детайли: От Google обявиха сериозна промяна в политиката си за неактивните профили. Вече за такива ще се смятат тези, които не са били използвани в продължение на повече от 2 години. Планира се от декември 2023 г. да започне триенето на регистрации без скорошни действия от страна на потребителите.

Жертва на атака станаха 1 милион потребители на Gmail

Жертва на мащабна измама станаха 1 милион потребители на Gmail

Спам съобщение лъже, че Google Docs

Важно: Качените от неактивните потребители видеа в YouTube няма да изчезнат. Това има значение, защото има огромно количество интересно съдържание, създадено например от хора, които към днешна дата не са между живите и близките им нямат достъп до профилите им.

Контекст: Според онлайн гиганта това е най-надеждният начин да се пребори спамът - според данни на компанията старите акаунти е 10 пъти по-малко вероятно да има двустепенно потвърждение при влизане (например SMS код освен паролата) и когато бъдат компрометирани се използват лесно за разпространение на нежелана поща и за кражби на самоличност.

Разбира се, вероятен фактор е цената на дисковото пространство, което сега Google ще освободи - преди години Gmail се използваше от някои потребители буквално като онлайн флашка, в която да съхраняват файове.

Google "отвръща на удара" с две дузини нови AI продукти

Google "отвръща на удара" с две дузини нови AI продукти

Компанията интегрира свои и чужди платформи с изкуствен интелект

Какво да направите: От Google посочват, че е достатъчно просто да влезете в Google профила си на компютър или да включите свързано с профила Android устройство.

От екипа на онлайн гиганта подчертават, че ще изпратят няколко уведомления на застрашените профили през следващите месеци.

От друга страна: "Чистката", която Google планира, звучи като лоша новина за крадците на самоличност, но всъщност може да им направи страхотен подарък. Освобождаването на известни, но неактивни имена на профили дава възможност всеки да ги заеме.

Обещават непробиваема е-поща

Обещават непробиваема е-поща

Услуга на Lavabit се възражда след близо четири години разработка

Това е особено рисково в случаите, в които мишената преди години се е регистрирала в дадени платформи с поща, която вече не използва. Онлайн злосторникът след декември просто ще може да придобие този имейл адрес и чрез опцията за възстановяване на забравена парола да овладее всички свързани с нея акаунти.

Затова най-добре прегледайте старите си профили в Gmail - никой не ви кара да ги слагате на визитната си картичка, но поне ще избегнете по-големи главоболия.