Части от Google може да се наложи да бъдат разпродадени, след като в Брюксел обвиниха компанията майка Alphabet в антикокурентни практики, съобщава "Ройтерс".

Действията на Европейската комисия могат да докарат на онлайн гиганта рекордна глоба, ако не предприеме мерки.

Контекст: Google доминира в глобалната онлайн реклама с 28-процентов дял на приходите, показват данни на Insider Intelligence.

Google не пуска "убиеца" на ChatGPT в ЕС

Google не пуска "убиеца" на ChatGPT в ЕС

Вероятната причина е GDPR, който защитава личните данни

Само през 2022 г. в джоба на Google от реклама в търсачката, Gmail, Google Play, Google Maps, YouTube и т.н. са влезли 224,5 млрд. долара.

Детайли: Според ЕК през последните 10 години компанията злоупотребява с пазарната си позиция, като дава предимство на собствената си рекламна борса AdX в търга за избор на реклами, провеждан от нейния доминиращ рекламен сървър за издатели DFP, както и като дава предимство на AdX в начина, по който нейните инструменти за закупуване на реклами Google Ads и DV360 подават оферти в рекламните борси.

"Кръстника на AI" напусна Google и има предупреждение към всички

"Кръстника на AI" напусна Google и има предупреждение към всички

Джефри Хинтън смята, че твърде бързото навлизане на изкуствения интелект в живота ни крие големи опасности

Становището на Брюксел е, че всички тези действия удрят по конкуренцията в онлайн рекламата и в крайна сметка засягат и интересите на рекламодателите и създателите на съдържание. Google се опита да приключи случая със споразумение още в началото на разследването преди две години, но това не се случи - включително заради опити на компанията да промени само козметипно поведението си. Затова сега процедурата е в напреднал стадий.

Заплатата на шефа на Google надхвърли 200 милиона долара през 2022 година

Заплатата на шефа на Google надхвърли 200 милиона долара през 2022 година

Това става ясно от нов доклад

Какво следва: Google са застрашени от санкция в размер на 10% от глобалния им оборот, но това не е най-голямата заплаха за онлайн гиганта. Еврокомисарят, отговарящ за конкуренцията - Маргрете Вестагер, коментира, че компанията може да се наложи да продаде част от рекламния си бизнес, защото промяна в поведението не е в състояние да спре неконкурентните практики.

"Например, Google може да дивестират DFP и AdX. Ако го направят, ще бъде сложен край на конфликта на интереси", заяви тя. Това би бил наистина тежък удар, защото 79% от приходите на Google са от реклама, а даже само конкретните две направлебия носят милиарди.

AI търсачките вдигат 10 пъти разходите на Google и MS

AI търсачките вдигат 10 пъти разходите на Google и MS

Авантюрата с изкуствения интелект не е евтина, но заради нея уеб търсенето отново е интересна тема

ЕК ще следи и как компанията ще извърши прехода към по-малко събиране на информация за онлайн потребителите в Chrome и Android.

От друга страна: Очаквано, Google не приемат позицията на Брюксел. Според вицепрезидента на компанията Дан Тейлър разследването на ЕК е концентрирано в "много ограничен аспект" от бизнеса им и ще защитят интересите си в хода на процедурата.