Възможността да получиш конкретен отговор на въпроса си вместо страница с линкове звучи много добре от потребителска гледна точка - на всички ни е писнало да търсим нещо и да получаваме насреща некачествени, но добре оптимизирани за Google страници с ненужна информация. Според някои вече сме близо до познатите от sci-fi киното и литературата "разговори" с компютъра. Това обаче струва скъпо. Както се оказва - 10 пъти по-скъпо, отколкото традиционното базирано на ключови думи търсене в Мрежата.

Данните са от директора на Alphabet (компанията майка на Google) Джон Хенеси, като той ги даде пред "Ройтерс". Използваната до момента технология от Google Search е струвала като употреба на изчислителен ресурс приблизително 0,2 цента, докато сега всяко търсене, на което изкуственият интелект трябва да даде подробен отговор, излиза поне няколко цента.

Вече е официално: Microsoft води пред Google при търсенето онлайн

Вече е официално: Microsoft води пред Google при търсенето онлайн

ChatGPT вече задвижва Bing, ще влезе и във всички основни продукти на компанията

Според анализаторите от Morgan Stanley, ако превърнем в отговори от по 50 думи приблизително 3,3-те трлн. търсения за миналата година, разходите на Google биха скочили с 6 млрд. долара. Според SemiAnalysis ръстът е "само" 3 млрд. долара. И в двата случая сумата е огромна даже на фона на 60-те млрд. долара приходи на Alphabet за миналата година.

Конкурентната AI-базирана търсачка You.com вече от няколко месеца има чат бот. Според изпълнителният ѝ директор Ричард Сочър добавянето на изкуствен интелект е увеличило разходите с между 30% и 50%.

Защо струва толкова пари?

AI функционалностите се изграждат върху т.нар големи езикови модели. Те имат милиарди параметри (в случая на използвания в популярния ChatGPT - цели 175 милиарда), като алгоритмите са "обучавани" на огромни количества текстове на най-различни теми. Когато потребителят зададе въпрос, той се анализира и се подготвя отговор на база на вече натрупания и организиран познавателен масив. Това изисква много сериозна изчислителна мощ - специализиран хардуер за милиарди долари.

Сам Алтман от OpenAI: Човекът, от когото Google най-много се страхува

Кой е човекът, от когото Google най-много се страхува

От термоядрения синтез и изкуствения интелект до подготовката за Апокалипсиса - Сам Алтман е едно от най-интересните лица в света на технологиите

Освен чиповете е нужен и ток. Когато става дума за традиционното търсене по ключови думи, говорим за процес, който е анализиран в детайли вече 20 години и така и системите, които се използват, са максимално ефективни. Новият хардуер, който разчита на невронни мрежи и големи езикови модели, все още не е така оптимизиран и това допълнително увеличава неговата консумация на електроенергия.

Компромисите с AI търсачките освен всичко друго са и много по-трудно постижими. Ако при стандартно търсене с ключови думи излизат неподходящи резултати, това е неприятен, но все пак очакван проблем. Ако обаче имаме чат бот, който с пълна увереност разпространява дезинформация или се държи грубо с потребителите, това може да докара криза на цялата компания.

Изкуственият интелект на Microsoft бърка данни, години и факти

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри сериозни недостатъци още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

Така Alphabet загубиха над 100 млрд. долара пазарна стойност, след като техният Google Bard се оказа, че прави грешки даже в рекламния си клип, а Microsoft Bing AI се наложи да бъде силно ограничен като функционалност, след като потребители показаха колко лесно излиза от контрол.

Защо тогава въобще се захващат с това?

Някои скептици смятат, че AI бумът ще отшуми по същия начин, както се случи и с кратката световна слава на NFT - няколко месеца медии и инфлуенсъри ще обясняват, че това е революция, но след това ще минат към следващото голямо нещо, а "революцията" ще остане с нишова употреба. Никой не може поне към момента да каже дали ще стане точно така, но има поне една причина ситуацията да бъде различна - AI дава шанс на Microsoft срещу Google.

You.com изпревари Google и Microsoft и вече има работеща AI търсачка

Вече има търсачка с AI, достъпна за всички - не е от Google и MS

Тя показва бъдещето на Мрежата, но дали това ще е достатъчно, за да пребори гигантите?

Цялата "надпревара във въоръжаването" около AI започна в момента, в който в Редмънд осъзнаха, че най-накрая имат нещо, с което търсачката им Bing да разклати 93-процентовия монопол на Google в уеб търсенето. Затова и цялата им стратегия се гради върху представата, че става дума за качествено нов начин за работа с компютри и смарт устройства. Google видимо прибързаха с отговора си под формата на доста близкия като идея Bard, като идеята беше ясна - ако наистина навлизаме в нова епоха, и Google ще е част от нея.

За Microsoft скокът в разходите заради изкуствения интелект обаче е по-поносим - все пак към момента те обработват едва 3% от търсенията в интернет. Затова и финансовият директор на компанията Ами Худ подчерта пред "Ройтерс", че увеличаването на потребителите и на рекламните приходи заедно с тях ще доведе до позитивен резултат при разгръщането на Bing AI сред милионна аудитория.

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители

Google на свой ред оптимизират своя хардуер, така че да се справя по-добре специално със свързани с изкуствения интелект задачи. Работи се и по самите езикови модели. Според ръководител от технологичния сектор, пожелал анонимност, в момента голямото предизвикателство е да се намали броят на параметрите без това да влияе на точността.

В тази посока вече действа Meta. Техният модел LLaMA, който е свободно достъпен за изследователите, е с 65 млрд. параметъра, но според анализ на компанията представянето му е сходно или по-добро в сравнение с конкурентните, които са значително по-големи.