Главният изпълнителен директор на компанията майка на Google Alphabet Сундар Пичай е взел завидна солидна заплата през 2022-ра година. Годишният му приход от компанията е 226 милиона долара през миналата година, повечето от които са дошли чрез награди за акции, според доклад за ценни книжа, подаден от компанията и цитиран от CNBC.

Пичай е взел 218 милиона долара в акции миналата година. Годишната му заплата е била 2 милиона долара от 2020 г. до 2022 г., се посочва в документацията. Към сумата от 226 милиона се включват почти 6 милиона долара за охрана на главния изпълнителен директор през 2022 г.

За сравнение други главни изпълнителни директори на Alphabet и Google са взимали приблизително 22 до 35 милиона долара годишни награди за акции, според документацията.

Шестима изпълнителни директори, чиито заплати ще бъдат значително по-ниски през 2023-та

Шестима изпълнителни директори, чиито заплати ще бъдат значително по-ниски през 2023-та

За да се предотвратят по-големи разходи в компаниите

Докладът идва на фона на мерките за преструктуриране на на разходите на Alphabet, включително съкращенията през януари, които уволниха 12 000 работници, или 6% от работната сила.

Финансовият директор на Google Рут Порат обяви, че компанията ще намали и услугите за служителите, за да намали още разходите.