Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies представи отдавна анонсираната собствена операционна система - HongmengOS, която в англоезичните страни ще се нарича HarmonyOS, пише CNBC.

По време на конференцията за разработчици на Huawei в китайския град Дунгуан главният изпълнителен директор на подразделението за потребителски продукти на компанията Ричард Ю обяви, че операционната система може да се използва на най-различни устройства - от смартфони до "умни" домашни колонки и дори сензори.

Операционната система ще е в основата на усилията на Huawei в областта на "Интернет на нещата" - концепцията, според която всички електронни устройства ще бъдат взаимосвързани помежду си чрез интернет.

По думите на Ричард Ю HarmonyOS първоначално ще се използва на "умни продукти с екрани", като смартфони и смарттелевизори. През следващите три години системата ще започне да се използва и на други устройства, включително носима електроника като гривни и часовници и автомобилни навигации. Операционната система първоначално ще е достъпна само в Китай, но Huawei има планове да я въведе в устройствата си в световен мащаб.

Припомняме, че по-рано тази година САЩ поставиха Huawei в черен списък, който забранява на големите американски технологични компании да продават свои софтуерни продукти и техническо оборудване на китайския производител. След този ход на Вашингтон Google обяви, че е замразила бизнес партньорството си с Huawei, пише Infostock.bg.

Така китайският технологичен гигант вече не може да използва пълноценната версия на Android в новите си смартфони и таблети, затова трябва да се придържа към разновидността с изцяло отворен код Android AOSP, при която липсват услугите на Google.

Въпросните услуги отдавна са напълно блокирани в Китай, затова за тази страна Huawei използва модифицирана версия на Android, в която приложенията на Google. Именно затова Android AOSP не толкова голям проблем за Китай, но в другите страни, където потребителите очакват браузъра Chrome и други приложения на Google като Maps и YouTube, тази операционна система не би била така добре приета.

Въпреки че Ричард Ю повтори, че Huawei би предпочела да продължи да използва Android на своите смартфони, но заяви, че компанията му е готова да премине на HarmonyOS без особени затруднения. По думите му преминаването от старата към новата операционна система ще отнеме ден-два и ще бъде "много удобно".

"Ако не можем да използваме Android в бъдеще, можем веднага да преминем на HarmonyOS", каза изпълнителният директор от Huawei.