Електронните разплащания са все по-популярни в съвременния свят, доминиран от технологиите, а криптовалутите са безспорният хит в тях. Някои технологични експерти дори твърдят, че Интернет трябва да има собствени пари, с които да извършват разплащанията.

Това мнение споделя и един от водещите предприемачи в Силициевата долина - изпълнителният директор и съосновател на Twitter Джак Дорси.

"Интернет заслужава да има и ще има местна валута. Нека не чакаме да се случи, нека да помогнем да се случи", призова Дорси по време на блокчейн конференция в Ню Йорк. "Не знам дали това ще бъде Bitcoin, но се надявам да бъде", добави той.

След десетилетие bitcoin ще струва по-скоро $100, отколкото $100 000

След десетилетие bitcoin ще струва по-скоро $100, отколкото $100 000

Прогнозата на икономист и преподавател в Харвард

Освен социалната мрежа Twitter, Дорси създава и управлява и компанията за мобилни разплащания Square, която стартира търговия с криптовалута чрез мобилното си приложение през януари, пише CNBC.

Използването на Bitcoin или на друга криптовалута като световно разплащателно средство би дало възможност на компанията да навлезе в нови пазари.

"Ако можехме да го използваме като валута днес, да пуснем приложенията си във всеки магазин за приложения по света, вместо само в петте, в които вече присъстваме", заяви Дорси.

Bitcoin ще удари $20 000 през 2018 година, но Ethereum е по-печеливш залог

Bitcoin ще удари $20 000 през 2018 година. Но хитът ще бъде друга криптовалута

Все повече компании и разработчици използват технологията блокчейн

Тъй като Square работи с фиатни валути (законно платежно средство, чиято стойност зависи от търсенето и предлагането му, б.р.), компанията трябва да подходи по различен начин към всеки пазар, да намери уникален банков партньор и да работи с различни регулатори в зависимост от страната.

Компанията на Дорси вече е изтъргувала общо 34.1 млн. долара в Bitcoin през първото тримесечие, но приходът й от тези операции е скромните 200 000 долара.

Въпреки това приложението й за мобилни разплащания расте по-бързо от VenMo на конкурента PayPal и получава допълнителен тласък, тъй като позволява извършването на транзакции в Bitcoin, според Nomura Instinet.

Ексшеф на Twitter: Bitcoin ще замени всички валути до 10 години

Ексшеф на Twitter: Bitcoin ще замени всички валути до 10 години

Когато стане подходящ за по-малки транзакции и пазаруване

Предприемачът, който е инвеститор в Bitcoin, се обяви за "огромен фен" на криптовалутата и на основната му технология (блокчейн, б.р.), смятайки ги за бъдещето на разплащанията. Според него дигиталната валута да се използва дори за най-прости неща като покупка на кафе. В скорошно интервю за Sunday Times Дорси изрази очакване Bitcoin да се превърне в единна световна валута в следващото десетилетие.

Не всички във финансовата индустрия обаче са толкова оптимистично настроени към водещата криптовалута. Американският инвеститор и мениджър хедж фонд Стенли Дръкенмилър смята, че Bitcoin няма да проработи като валута "защото не можете да правите сделки, особено сделки на дребно, с този вид волатилност".

Криптовалутата падна с около 40% през последните няколко месеца. Около Коледа се търгуваше на нива от почти 20 000 долара, а в сряда цената й бе около 8300 долара.