Криптовалутите ще преживеят истински ренесанс до края на 2018 г., като Bitcoin ще се върне на рекордното си ниво от 20 000 долара, а Ethereum ще поскъпне 21 пъти, достигайки 15 000 долара.

Това предвижда съоснователят на Reddit Алексис Оханян, според когото Bitcoin е интересен, но Ethereum е много по-добър залог. "Вярвам най-много във възходящо движение на Ethereum, просто защото хората всъщност надграждат върху него", заяви Оханян пред Fortune.

След силен спад през последните няколко месеца в момента двете криптовалути се търгуват съответно срещу 9200 долара и 720 долара.

Петте най-големи криптовалути за три месеца изтриха повече от стойността на всички bitcoin

Петте най-големи криптовалути за три месеца изтриха повече от стойността на всички bitcoin

Загубиха 55,3% на инвеститорите си

Предприемачът се интересува от блокчейн технологията и инвестира в криптовалути (включително и в най-голямата криптоплатформа Coinbase) чрез своята фирма за рисков капитал Initialized Capital.

Работейки върху виртуалните валути, софтуерните разработчици откриват, че е предизвикателство да създават приложения, базирани на блокчейна на Bitcoin. Затова избират Ethereum, който е по-гъвкав.

Именно заради това Оханян очаква цената на Ethereum да нараства по-бързо от тази на Bitcoin през настоящата година.

Криптопазарът изтри над $180 милиарда за часове

Криптопазарът изтри над $180 милиарда за часове

Десетте най-големи криптовалути записват спад между 20 и 30% за ден

Разработчиците използваха Ethereum за създаване на приложения като CryptoKitties, базирана на блокчейн игра, в която потребителите отглеждат виртуални котки. Големите компании, включително банковият гигант JP Morgan също тестват технология, базирана на криптовалутата.

Но Ethereum има конкуренти, когато става дума за разработчици, търсещи блокчейн вериги, върху които да изградят своите приложения.

Такава е Hyperledger, чиято блокчейн рамка с отворен код Fabric е в основата на проекти като TrustChain - блокчейн проект за проследяване на диаманти. Гиганти като Walmart също използват Fabric на Hyperledger за тестване на блокчейн технология за проследяване на предлагането на храна.