Живеем в динамична среда, в която интернет и по-точно мобилния интернет, вече не е просто "глезотия", а необходимост от която зависи бизнеса, или работата ни. Няма как да не посоча и това, че можем да го ползваме за игри и забавление, докато губим около една десета от съзнателния си живот в градския транспорт, пътувайки към работа

Подобно на мобилните устройства, мобилният интернет също се развива доста бурно. Ние потребителите получаваме все повече и по-бърз интернет, на все по-ниска цена.

Преди да разгледаме въпроса - от колко точно интернет се нуждаем обаче, малко повече информация относно това което ни очаква съвсем скоро... Става въпрос за 5G-интернета, очакван през 2020-та година.

С потенциалната му максимална скорост, потребителите ще могат да свалят 4K филми, игри или друг голям софтуер за част от времето, за което се свалят в момента. По време на изложението за потребителска електроника в Барселона, през миналата година, Samsung демонстрира своите домашни рутери 5G Home Routers, които достигаха скорост на сваляне до 4-гигабита в секунда.

Благодарение на тази скорост, можете да свалите игра с размер от 50 GB за по-малко от две минути, или филм от 100 GB във формат от 4К, само за четири минути.

Какъв смартфон да изберете в зависимост от бюджета си?

Какъв смартфон да изберете в зависимост от бюджета си?

Избор има и за 100 и за 1800 лева

За сравнение в момента средната скорост на интернет в САЩ е при ниво от 55 мегабита в секунда.

Докато очакваме следващото поколение интернет, ще се обърнем към въпроса от колко точно интернет се нуждаем, като потребители, въз основа на текущите оферти и предложения.

Съвременните смартфон-потребители могат да изпитат сериозни трудности, при определяне на това какъв тарифен план да изберат, на база на интернет-трафика, който им се предоставя. А мобилните оператори, са се постарали да направят това истинско изкуство, в усилията си да се диференцират помежду си.

От една страна, планът трябва да е достатъчно голям, че да им предоставя достатъчно интернет потребление, въз основа на потребителските нужди и навици. От друга обаче, не бива да е много по-голям от това, което реално ползват (за да не хвърлят пари на вятъра).

За щастие цените на мобилния интернет се понижиха сериозно през последните години.

И тъй като обикновено интернет трафик у нас стартира с план от 500 MB (за бърз интернет), ето за какво би ви стигнал този трафик:

Отваряне на около 5 000 интернет страници

Ако ползвате мобилната мрежа основно за браузване и четене на новини, то ще можете да отворите средно около 5 000 страници (по около 100 kB за страница). Или по около 160 страници на ден, или 20 страници на час (при средно време 8 часа).

Kак да правим по-добри снимки със смартфонa ни?

Kак да правим по-добри снимки със смартфонa ни?

Няколко прости съвета, които да имаме предвид при снимане

500 000 базови имейла, 1000 имейла с прикачени файлове

Ако ще си проверявате само имейла, то определено този интернет ще ви е предостатъчен. Ще можете да преглеждате по над 33 мейла с приложения към тях всеки ден.

500 часа инстантни съобщения

При около 100 кВ, необходими за сесия на инстантно съобщение, ще можете да си пращате съобщения по 24-часа на ден в продължение на близо 21 дена (ако не спите разбира се).

Можете да свалите около 100 песни

При среден размер на песен от 5 MB, интернетът ще ви стигне за да свалите 100 песни. За меломаните, това определено може да не е особено достатъчно.

Можете да свалите около 250 снимки

При среден размер на снимка от около 2 MB означава, че ще можете да свалите 250 снимки.

Само 9 часа видео

При около 1000 кВ интернет на минута, ще можете да гледате около 9 часa. Ако гледането на видео е основното нещо, което правите в интернет, то този трафик определено няма да Ви стигне.

Най-добрите смартфони на българския пазар в момента и техните цени

Най-добрите смартфони на българския пазар в момента и техните цени

Вижте кои са те

По-малко от един филм

Този трафик ще ви стигне да свалите около две трети от един филм (зависимост от дължината му), който обикновено е около 700-750 MB.

Между 4 и 9 часа Facebook

Много хора ползват мобилните си телефони за да сърфират в социалните мрежи. Те обаче са доста ресурсоемки. Ползването на Facebook например разходва около 1-2 MB на минута. Или казано по друг начин - между 60 и 120 MB на час. Тоест целия ви трафик ще свърши при между 4 и 9 часа ползване.

Около 6 часа онлайн игри

Различните игри се отличават с различно ползване на мобилни данни. Средното обаче е около 1.5 MB на минута, или около 90 MB на час. Това прави малко под шест часа онлайн-игри.