България се оказва сред страните в Европа с най-ниска средна скорост на мобилния интернет. Страната ни не влиза дори и в топ 20 на Стария континент по този показател, показва последният доклад State of the Internet Report на компанията Akamai.

Според данните за първото тримесечие на 2017 година средната скорост на мобилния интернет у нас е 9,5 мегабита в секунда, като по-ниска сред европейските държави тя е само в Хърватия, Малта, Чехия и Португалия.

Значително по-напред в класацията от България се нареждат съседните ни Гърция и Румъния, съответно с резултат от 11,4 и 15,9 мегабита в секунда, сочат изчисленията. В горната граница над 15 мегабита са още страни, като Белгия, Норвегия и Франция.

Най-бърз мобилен интернет не само на Стария континент, но и в целия свят ползват британците, кипърците и германците. На Острова средната скорост достига 26 мегабита в секунда.

Извън Европа с най-бърз мобилен интернет могат да се похвалят австралийците и японците, както и кенийците и тайванците.

Под 10 мегабита в секунда е средната скорост на мобилния интернет във всички държави от Латинска Америка, както и в доста страни от Африка и Югоизточна Азия. В това число влизат и мегаполиси, като Хонконг и Сингапур, както и Израел и Южна Африка.

От всички 62 държави, разгледани в доклада, най-ниска е средната скорост на мобилния интернет в Коста Рика - 3,7 мегабита в секунда, следвана от Намибия и Нигерия.