Москва подсигури интернет връзката на Пхенян, като според информация на сайта 38 North, цитиран от CNN Money, руското държавно дружество TransTeleCom е прокарало кабел до азиатската страна. Експерти по киберсигурност са потвърдили новината.

Това действие ще гарантира по-добра връзка с интернет за Северна Корея в момент на изострени отношения с Щатите и отдръпване от страна на Китай.

Преди това достъпът до дигиталната мрежа на Пхенян беше осигуряван от една единствена връзка, идваща от китайската телекомуникационна фирма China Unicom, твърдят експерти.

От TransTeleCom все още не са потвърдили информацията.

"С подобрения достъп до интернет в и извън държавата, тя ще бъде по-устойчива на атаки", коментира Брейс Боланд от компанията FireEye.

Подкрепата от страна на Москва идва, след като от Washington Post съобщиха, че Щатите са провели операция срещу хакери в Северна Корея през почивните дни.

Действията на Вашингтон не бяха изненадващи, като се има предвид, че държавата е смятана за източник на редица хакерски атаки, включително срещу Sony Pictures, както и срещу международни банки.