Северна Корея вече има своя версия на Facebook или поне имаше. В страната скоро е станала достъпна социалната мрежа Starcon (starcon.net.kp), която много напомня на създадената от Марк Зукърбърг платформа. Днес обаче достъп до нея няма, като вероятно тя е била свалена.

Наричана „най-добрата корейска социална мрежа” в горната част на началната й страница има синьо поле с търсачка, в която е посочено, че могат да се търсят резултати за „хора, хаштагове и групи”, пише CNN Money.

Досущ като Facebook, след като човек се регистрира в сайта, може да качи профилна снимка, да потърси свои приятели, да им праща лични съобщения, да пуска публикации и да разглежда своя News Feed.

“Много е необичайно да видиш сайт, хостван в Северна Корея”, посочва експерт пред CNN Money и допълва, че повечето от интернет страниците са хоствани в Китай.

„Сигурен съм, че това не е проект на правителството, но все пак някой вътре в държавата го е направил”, казва още специалистът.

Законодателството, свързано с интернет в Северна Корея, е особено строго. По-голямата част от потребителите нямат достъп до глобалната мрежа, а тези, които имат, са следени отблизо. Това обяснява Мартин Уилиамс, който е кореспондент на американската медийна група International Data Group.

Не е ясно кога точно Starcon е била пусната и колко души са успели да се регистрират в нея. Редица от страниците в сайта обаче са били пълни с хумористични снимки с лика на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

За кратко време през уикенда сайтът е успял да привлече вниманието на редица блогъри и потребители на Facebook и Twitter от цял свят. Вероятно това е и причината в момента да няма достъп до него, като той може би е бил свален по нареждане на властите.