Следващият технологичен гигант за стотици милиарди долари от калибъра на Google и Facebook ще дойде от Европа. В това е убеден съоснователят на Skype Никлас Зенстрьом.

Старият континент все още остава далеч зад Щатите, където в последните години израснаха огромни IT корпорации с рекордна пазарна капитализация.

Първата европейска такава компания се появи тази година. Това е германската софтуерна фирма SAP, чиято капитализация достигна 100 милиарда долара.

На фондовите пазари в ЕС има повече технологични компании, излезли на борсата, от Китай и САЩ взети заедно - общо 914.

От друга страна обаче 615 от тези фирми остават под 100 милиона долара, показват данни на лондонската компания за управление на рисков капитал Atomico. За сравнение в Щатите само 197 дружества остават под тази граница.

В същото време на борсата в Ню Йорк 17 компании са с пазарна капитализация над 50 милиарда долара при само една на Стария континент.

По думите на Никлас Зенстрьом обаче това ще се промени съвсем скоро.

"В момента ситуацията е такава, но сме сигурни, че в следващите 10 или малко повече години ще видим компании в Европа, които ще са от калибъра на Facebook и Google", коментира той на технологична конференция във Финландия, цитиран от CNBC.

Такива сигнали вече се забелязват, като 2016 година се оказа рекордна за инвестициите в старт-ъпи от IT сферата на Стария континент.