Едни от най-големите испански компании започнаха да налагат забрани или ограничения на своите служители по отношение на използването на чатбота на основата на изкуствен интелект ChatGPT, съобщи испанският вестник El Mundo.

По данни на изданието, крупните компании в страната бързат да разработят правила за използване на ChatGPT, поради опасения от изтичане на информация и грешки. "Има голяма вероятност информацията, получена с помощта на този инструмент да съдържа грешки или да е неправилна", казва една от компаниите в съобщение, изпратено до нейните служители.

Телекомуникационната компания Telefonica, една от най-големите финансови институции в страната BBVA и бизнес групата Red Electrica са потвърдили пред вестника, че вече са забранили или ограничили използването на ChatGPT сред своите служители. Няколко други от най-големите испански компании са изпратили до служителите си препоръки за работа с този и подобни инструменти (на основата на изкуствен интелект), а други големи фирми са разработили или работят върху протоколи, с които да гарантират безопасното използване по време на работа на изкуствен интелект.

Малко по-рано испанската Агенция за защита на личните данни реши да започне предварително разследване спрямо компанията OpenAI, която е разработчик на чатбота, "поради възможно нарушение на правилата".

Припомняме, че в началото на май Вlооmbеrg съобщи, че южнoĸopeйcĸaтa ĸoмпaния Ѕаmѕung Еlесtrоnісѕ е зaбpaнила нa cлyжитeлитe ce дa изпoлзвaт чaтбoтa СhаtGРТ и пoдoбни тexнoлoгични пpoдyĸти нa ĸopпopaтивни ycтpoйcтвa, пopaди oпaceния oт изтичaнe нa инфopмaция.

ChatGPT стартира в края на 2022 г. Услугата си взаимодейства с потребителите в диалогов режим. Чатботът е в състояние да отговаря на допълнителни въпроси, да признава грешките си, да отхвърля неподходящи заявки. Възможностите на услугата привлякоха много голямо обществено внимание.

Samsung забрани на служителите си използването на ChatGPT на корпоративните устройства

Най-големият производител на смартфони в света забрани на служителите си използването на ChatGPT на корпоративните устройства

Това е свързано с възможно "изтичане" на вътрешна информация