Най-популярната оперативна система в света остава Windows 7. И освен това е предпочитан избор, независимо че наближава краят на поддръжката й, сочат статистически данни на NetMarketShare.

Към края на септември Windows 7 държи 46,22% от пазара на операционни системи, следвана от Windows 10 с 28,65%. Делът на Windows 7 е намалял с 2,21% миналия месец, докато Windows 10 бележи покачване с 0,66%.

Windows 10 набира скорост и се доближава до лидера, но това все още не означава, че предстои скорошна размяна на позициите на двете десктоп платформи, ако се анализират данните от последните месеци.

Бавният ръст на Windows 10 и слабото отстъпление на Windows 7 подсказват, че ще отнеме доста време на Microsoft да направи лидер новата си платформа, но вероятно това ще се случи преди януари 2020 г., когато изтича поддръжката на Windows 7.

Ако Windows 7 продължи да отстоява позициите си както досега, е напълно възможно Microsoft да се сблъска със ситуация, подобна на тази с Windows XP, при която потребителите не желаят да обновят своите системи, въпреки липсата на поддръжка, и стават уязвими на кибератаки.

В последните 12 месеца Windows 7 регистрира спадове и покачвания, което е знак, че част от потребителите опитват Windows 10 и след това се връщат обратно към Windows 10 по различни причини.

Така например, през ноември 2016 г. Windows 7 работеше на 47,17% от компютрите, преди отново да покачи дела си до рекордните 49,46% през май 2017 година. Същото обаче едва ли може да се очаква от Windows XP, която контролира в момента само 5,51% от десктоп системите, спрямо 6,07% към края на август.

Влияние на пазара може да окаже подготвяният голям ъпдейт от Microsoft, т.нар. Windows 10 Fall Creators Update. Очаква се актуализацията да даде тласък на новата ОС, тъй като ще стимулира нов рунд от ъпгрейди сред потребителите на по-стари версии на Windows, пише TechNews.bg.

Снимка 315587