Южнокорейски следователи разследват възможното участие на Северна Корея в хакерската атака срещу борсата за криптовалути в Сеул, която се срина тази седмица.

Компанията Yapian, която е собственик на борсата Youbit обяви, че борсата ще затвори и ще започне производство по несъстоятелност след кибератака, при която хакери откраднаха 17% от общите й активи. Това бе второто подобно нападение срещу борсата след това през април, което местните медии свързаха със севернокорейски хакери.

Полицейските следователи и Корейската агенция за Интернет и сигурност разглеждат кибер атаката от началото на седмицата като продължение на случилото се през април. Най-вероятният заподозрян за атаките е Пхенян, чийто хакери периодично създават проблеми на Юга.

Хакери откраднаха 17% от активите на борса за bitcoin

Хакери откраднаха 17% от активите на борса за bitcoin

Кого подозират?

Според Wall Street Journal следователите са открили признаци, че Северна Корея стои зад атаката на Youbit. Разследващите служби засега отказват коментар.

Атаката срещу корейската борса е в синхрон с фокусирането на кибер армията на Северна Корея върху криптовалутите и техните борси, заяви Люк МакНамара, старши анализатор в FireEye, компания изследваща киберсигурността в САЩ.

"Този противник, който наблюдаваме, става все по-способен и все по-нагъл спрямо целите, които са готови да преследват (банки и други финансови институции, б.р.). Това всъщност е само част от по-мащабна стратегия, която те прилагат поне от 2016 г., прибягвайки до способности, които предимно се за шпионаж, за да откраднат средства", обясни МакНамара.

Пхенян умело използва армия от хакери

Източник: Bitcoin World

Пхенян умело използва армия от хакери

Северна Корея е използвала армия от хакери, за да се опита да набере пари, тъй като САЩ засили санкциите, за да осуети амбициите на Ким Чен Ун да разработва ядрени балистични ракети, с които заплашва целия свят.

По-рано тази седмица Вашингтон обвини Пхенян за атаката с изнудваческия вирус WannaCry, която засегна стотици хиляди компютри в света тази година.

Как Северна Корея печели от bitcoin?

Как Северна Корея печели от bitcoin?

Криптовалутата помага на Пхенян да избегне санкциите

Макар Северна Корея да дава достъп до интернет само на малка и отбрана част от населението си, тя започва да обучава своите техно войници в началото на 90-те години. Страната вероятно разполага с 1 700 спонсорирани от държавата хакери, подкрепени от повече от 5000 души помощен персонал.

Прекъсването на интернет връзките към Пхенян няма да бъде ефективно, защото Северна Корея вероятно разполага с кибер капацитет, разположен извън страната, най-вероятно в посолства или други добре прикрити места, посочи МакНамара.

Откъде идват парите на Северна Корея?

Откъде идват парите на Северна Корея?

Основните източници са четири

Изолираната държава се развива все по-умело в проникването на компютърните системи по света, използвайки кибер възможностите си за извличане на финансова печалба и стратегическа полза.

Тази година кибер-войниците на режима са свързвани с откраднати съвместни военни планове на САЩ и Южна Корея и с предполагаемата кражба на 60 млн. долара от банка в Тайван.