Въпреки засилващите се международни санкции Северна Корея намери нов начин за финансиране - чрез "копаене" на bitcoin.

Пхенян е започнал да трупа запаси от криптовалутата през май и би могъл да ги използва, за да генерира приходи за режима, показва проучване на разузнавателната компания Recorded Future.

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу изолираната държава, най-суровите досега, ограничаващи вноса на петрол, забраняващи износа на текстилни продукти и прекратяване на допълнителните трудови договори в чужбина.

Bitcoin може да се превърне в жизнеспособен източник на средства за все по-изолираната нация, жадуваща за ядрени оръжия.

Експертите не са успяли да изчислят колко bitcoin са генерирали севернокорейците, но ясно са забелязали активността им.

"Първата хипотеза е, че тази дейност е спонсорирана от държавата, като начин да се генерират средства за режима. Втората хипотеза е, че това е индивидуален потребител, който е част от малката група от лидерите и техните семейства, които имат достъп до интернет", обясни Присила Моуриучи от Recorded Future.

"Копаенето" е процес на печелене на биткойни. "Миньорите" използват високопроизводителни компютри, за да решават сложни математически проблеми и да проверяват онлайн транзакциите на виртуалната валута. В замяна те биват възнаграждавани с биткойни.

Основен играч в "копаенето" е Китай - оттам идват повече от половината от новоизкопаните биткойни. Пекин е и основният търговски партньор на Пхенян.

Китайски компании като Bitmain и Canaan доминират в хардуерните игри за добив на криптовалутата.

Техните миньори ASIC - компютърни карти, които "копаят" 50 пъти по-бързо от традиционните видеокарти - се превърнаха в инструмент за "копаене" на биткойни, използван в мащабни операции за добиване на виртуалните пари.

"Няма да се изненадам, ако Северна Корея има вече съществуващи бизнес отношения с Китай, купува биткойни от тях, а след това просто ги разпространява на китайския пазар, както се прави с всички останали биткойни", заяви Джонатан Моън, основател на форум за обсъждане на криптовалутата.

Още през 2014 г. Министерството на финансите на САЩ изрази опасенията си, че цифровите валути могат да бъдат използвани от държави, които искат да избегнат санкциите. Тогава операциите по обмен на виртуалните валути започнаха да се регистрират.

Bitcoin изглежда най-лесният начин за Пхенян да заобиколи санкциите, които стават все по-тежки през последните десетилетия.

Криптовалутата е отворена и децентрализирана мрежа, правейки "копаенето" легално и относително лесно за всеки, който има достъп до интернет.

В крайна сметка, зависи от международната общност и от общността на bitcoin дали искат да търгуват със Северна Корея.

"Хората все още са свободни да избират с кого искат да си взаимодействат, така че ако достатъчно хора изберат да отхвърлят биткойните, които са свързани със Северна Корея, тогава тя няма да може да направи нищо с биткойните", заяви Нчинда Нчинда, изследовател на криптовалутата от Масачузетския технологичен институт.