Европейската комисия обяви, че е започнала разследване на AliExpress за разпространение на незаконно съдържание, съобщава CNBC. Производството е в рамките на новия Акт за цифровите пазари, който влезе в сила този месец и цели да постави онлайн гигантите под по-ефективен контрол в ЕС.

Разследването се фокусира върху това дали AliExpress може да е нарушила акта в "области, свързани с управлението и намаляването на рисковете, с модерирането на съдържанието и вътрешния механизъм за разглеждане на жалби, с прозрачността на рекламата и системите за препоръчване, с проследяването на търговците и с достъпа на изследователите до данни", заявиха от Брюксел.

Amazon, eBay, AliExpress и други онлайн платформи продавали незаконно оръжия в Обединеното кралство

Къде онлайн платформи като Amazon и eBay продават незаконно оръжия?

Законът в тази страна забранява продажбата и притежанието на ножове, мечове и палки

Комисията ще провери дали AliExpress са прилагали на практика собствените си правила, които забраняват определени продукти, представляващи риск за здравето на потребителите, като например фалшиви лекарства.

Разследването ще се съсредоточи и върху това дали е имало нарушения на правилата, които са позволили на непълнолетни лица да имат достъп до порнографски материали, които според комисията потребителите все още могат да намерят в платформата.

Други области на проверката включват начина, по който AliExpress препоръчва продукти на потребителите, и дали сайтът за електронна търговия спазва правило, което позволява да се търси в хранилище на рекламите, които се предоставят в платформата.

Онлайн гигантите искаха да се борят с лъжите и агресията. Вече имат други приоритети

Онлайн гигантите искаха да се борят с лъжите и агресията. Вече имат други приоритети

Някои компании делегират тежките модераторски решения на външни структури, други просто намаляват ангажимента с

Говорител на AliExpress заяви, че компанията "работи и ще продължи да работи със съответните органи, за да се увери, че спазваме приложимите стандарти, и ще продължи да гарантира, че ще бъдем в състояние да изпълним изискванията на Акта за цифровия пазар".

Това е трето разследване по Акта за цифровия пазар, след тези, които бяха започнати по отношение на TikTok и X.