Три големи чуждестранни компании разширяват бизнеса си в България и отварят повече от 1500 нови работни места. Американската ADM, турската Kastamonu и германската Witte Automotive ще вложат над 460 млн. лева в производствата си у нас през следващите 3 години. Те получиха сертификати клас А, които им гарантират облекчени административни процедури при изпълнение на проектите.

Американската компания ще вложи 242.5 млн. лв. в свето предприятие "Амилум" в Разград, удвоявайки капацитета за производство на продукти от царевица. Компанията преработва 1/4 от царевицата в България в глюкозо-фруктозен сироп, царевично нишесте и технически спирт, а голяма част от продукцията й се изнася основно за Югоизточна Европа.

Инвеститорите с ръководители на Министерството на икономиката

Източник: Министерство на икономиката

Инвеститорите с ръководители на Министерството на икономиката

Предвидено е инсталирането на допълнителни линии, които ще повишат преработката на царевица от 1300 на 3000 тона на ден, както и инсталацията за производство на етилов алкохол. Инвестицията трябва да приключи до 2 години и половина и да отвори над 60 нови работни места.

Турската Kastamonu ще разшири производството си на плочи от дървени частици (ПДЧ) и ще построи нов склад в предприятието си в село Горно Сахране. Първоначалното вложение от 15 млн. евро е само началото на 3-годишна амбициозна програма. В края на третата година инвестицията ще е над 100 млн. евро и ще бъдат разкрити 1200 нови работни места. Разширяването на капацитета ще генерира 50 млн. евро допълнителен износ за България.

Германската "ВИТТЕ Аутомотив" отваря нови 500 работни места у нас

Германски производител на авточасти отваря нови 500 работни места у нас

Компанията ще наеме служителите в следващите 5 години

Германската Witte Automotive ще инвестира 12 млн. лв. през следващите 3 години, разширявайки производството на автомобилни заключващи системи в Русе. Допълнителната продукция е предназначена както настоящите, така и нови клиенти, сред които са големи автомобилни компании като Daimler, Ford, VW, Volvo и др. С разширението ще бъдат добавени около 300 нови работни места към сегашните 640.

Силно начало на 2018 г. за инвестициите

През последните 20 дни в България са стартирали проекти с инвестиции за 700 млн. лв., съобщи икономическият министър Емил Караниколов.

По думите му 10 проекта за 588.59 млн. лв. вече са получили сертификати от началото на 2018 г. В края на миналата и началото на тази година са сключени 7 договора, като общият размер на инвестициите е 100 млн. лв.

Общо от последните 2 дни на 2017 г. досега има вложения за около 350 млн. евро и 2700 нови работни места. За сравнение през цялата 2017 г. са сертифицирани 31 проекта за над 300 млн. лв. 15 от тях са в сектора на високите технологии, по-рано са били в логистика, обобщи министърът.