Американската фармацевтична компания Eli Lilly планира да построи производствен завод в Западна Германия. Инвестицията ще е на стойност 2 милиарда евро, предава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Това ще е първият голям производствен комплекс на Lilly в Германия. Според източниците ще бъдат създадени над 1000 работни места, включително очакван заетост за подизпълнители и доставчици в региона. Коментар от компанията все още няма.

Проектът ще бъде изцяло финансиран от компанията, която отбеляза нарастващо търсене на своето лекарство за диабет Mounjaro. Според запознатите новата фабрика ще произвежда лекарства за диабет с потенциална употреба за лечение на затлъстяване.

Лекарството Mounjaro се използва не по предназначение, а за загуба на тегло и миналата седмица беше разрешена за тази допълнителна употреба в Съединените щати под новата марка Zepbound.

Плановете на Eli Lilly за завод меже да се сметнат за малка победа за германското правителство, което иска да покаже, че най-голямата икономика в Европа остава привлекателно място за производство, въпреки скока на цените на енергията, след като вече не се разчита на руски газ след нахлуването на Москва в Украйна.

В Германия американската компания присъства от 1960 г. и вече има 1000 служители в страната в области като развитие, дистрибуция и маркетинг.

Основните производствени обекти, които Lilly има извън вътрешния си пазар в САЩ, са в Ирландия, Франция, Испания, Италия и Китай, според годишния отчет за 2022 г.

Успехът на Mounjaro донесе на Lilly 37% увеличение на приходите за третото тримесечие до 9,5 милиарда долара, надминавайки прогнозите на Wall Street. Пазарната стойност на групата е нараснала до около 580 милиарда долара, което е повече от 65% досега тази година.

Mounjaro вероятно ще бъде одобрен и за употреба срещу загуба на тегло и в Европейския съюз, освен в САЩ, след като регулаторът на лекарствата на блока препоръча освобождаване от пазара.

В Германия обаче на държавното здравно осигуряване е забранено да плаща за лекарства за отслабване. Пациентите без диабет вероятно ще трябва да плащат от собствения си джоб.

Lilly също е пионер в разработването на лечение за болестта на Алцхаймер, където е в надпревара с Eisai и Biogen.

Според компанията заяви Администрацията по храните и лекарствата на САЩ трябва да реши през първото тримесечие дали да одобри новото лекарство за Алцхаймер, а в ход на одобрение са и други глобални регулаторни органи.