Акциите на южнокорейската Kia записаха 14,5% ръст в сряда, след като местни медии обявиха, че американският гигант Apple ще инвестира 4 трилиона вона или 3,6 милиарда долара като част от партньорство за съвместно разработване на електрически автомобили.

Технологичната компания планира да започне производство с Kia и да прави свои коли в завода на корейската марка в Джорджия. Това твърди агенцията DongA Ilbo, цитирана от Bloomberg.

Според информацията двете компании ще подпишат сделка на 17 февруари, а Apple ще може да представи първите си автомобили през 2024 година. Технологичният гигант има за цел първоначално да достигне капацитет от 100 000 автомобила годишно.

Засега представители на автомобилния производител, както и на Apple, отказват коментар по темата.

Hyundai и Apple може да работят заедно по автономен електромобил

Hyundai и Apple може да работят заедно по автономен електромобил

Тази новина донесе най-добрият ден за акциите на автомобилния производител от 20 години насам

Преди месец се появиха коментари, че Hyundai, която е компания майка на Kia, води ранни преговори с Apple за разработването на безпилотни електрически автомобили.

От Hyundai излязоха с официална позиция, в която се казва само, че са получили предложения за партньорство от няколко компании, но към момента няма взето окончателно решение.

От години темата за електрическите автономни коли не е чужда за Apple. За последно в края на миналата година източници на Reuters обявиха, че технологичният лидер има за цел да представи свой автомобил до 2024 година.

Hyundai,от своя страна, обяви през есента, че планира да инвестира 37 милиарда долара в изграждането на такъв модел до 2025 година.