В Самоков ще се произвеждат първите в България бронирани автомобили за целите на отбраната и полицията. В града беше открита нов завод, в който са инвестирани около 5 милиона лева. Той е собственост на две родни компании от индустрията - "Семел-90" и "Интернешенъл Арморед Груп БГ", които заедно работят под името "САМАРМ".

Първите такива български коли вече са произведени, като те са били представени по време на откриването на центъра, става ясно от официално съобщение на Министерство на икономиката.

Инвестицията на стойност от близо 5 млн. лв. е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията", посочват още от ведомството.

По думите на зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов това вложение показва тенденцията за повишаване на инвестициите в производството през последните години.

"Оценяваме високо непрекъснатия стремеж да се развиват производствените мощности, да се разширява и усъвършенства гамата на произвежданите продукти, да се въвеждат съвременни технологични и иновативни решения в сферата", коментира той.

От своя страна собственикът на компанията "Семел-90" инж. Петър Георгиев посочва, че фирмата развива дейност вече 50 години, като е специализирана в комуникационно обслужване и производство на радио смутители, като 90% от продукцията й е за износ.

Партньорската фирма "Интернешенъл Арморед Груп" пък има 20 години опит в областта на дизайна и производството на бронирани автомобили и стъкла, както и заводи в редица държави.