Германският автопроизводител BMW ще инвестира над 100 млн. евро в тестова писта за самоуправляващи се и електрически автомобили в Чехия, разширявайки навлизането си в алтернативните технологии за задвижване.

Парцелът с площ 5000 декара се намира близо до в чешкия град Соколов, недалеч от границата с Германия. Съоръженията ще служат за изпитване на помощните системи и спирачните системи на иновативните автомобили.

Това е първият проект на компанията за тестване на нови автомобили в Източна Европа. Той ще бъде пуснат в експлоатация в началото на следващото десетилетие, създавайки няколкостотин работни места в Чешката република, където разходите са значително по-ниски, отколкото в съседна Германия.

Имотите, с които разполага компанията близо до централата й в Мюнхен, както и тези във Франция и Швеция, вече не са достатъчни, за да приемат увеличаващите се тестове на BMW на самоуправляващи се автомобили.

Скоро BMW няма да е това, което беше. Пуска масово производство на електромобили

Скоро BMW няма да е това, което беше. Пуска масово производство на електромобили

До 2020-а фирмата представя 12 нови модела на батерии

Групата, която включва и марките Rolls-Royce и MINI, планира да представи първия си високо автоматизиран модел iNEXT през 2021 г.

За целта тя си сътрудничи с компании като Intel, Mobileye, Delphi, Continental и Fiat Chrysler, за да се включи на тепърва развиващия се пазар на автономни превозни средства.

Автопроизводителят предвижда да пусне 25 модела, захранвани с батерии, до 2025 г., около половината от които ще бъдат изцяло електрически.

"Днес ние сме на прага на автоматизираното шофиране, което означава да правим огромни инвестиции в бъдещето ни", заяви Херберт Гребенц, управляващ недвижимите имоти в BMW.