Германия ще осигури близо ¼ от сумата за заводът за батерии на Opel, който трябва да бъде построен на територията на страната. Общата инвестиция в него е изчислявана на 2 милиарда евро, като германското правителство ще финансира изграждането на съоръжението с 437 милиона евро. 

Това е част от инициативата на Германия и на Европейския съюз (ЕС) за производството на батерии за електромобили на територията на Стария контитент с цел намаляване на зависимостта от Китай за този ключов компонент за тези модели.

Заводът на Opel ще се намира в град Кайзерслаутерн в югозападната част на Германия. Той трябва да бъде най-големият център за производство на батерии в страната. Местното правителство във федерална провинция Рейнланд-Пфалц ще осигури 51 милиона евро за проекта.

Останалите инвеститори в завода са освен собственикът на Opel - групата Stellanis, още и френският производител на батерии Saft, пише сайтът EURACTIV.

Базата трябва да има производствен капацитет от 24 гигават часа. Проектът беше обявен в началото на миналата година, а работата в нея трябва да започне до 2025 година.

Opel изгражда най-големия завод за батерии в Германия

Opel изгражда най-големия завод за батерии в Германия

Новият завод е част от европейски автомобилен проект на PSA Group