Автомобилният концерн PSA Group планира да изгради предприятие за производство на акумулаторни клетки в Германия с инвестиция от около 1 милиард евро.

Главният изпълнителен директор на Opel (част от групата PSA) Майкъл Лохшелер обяви в четвъртък, че компанията планира да построи завод за акумулатори в германския град Кайзерслаутерн.

Според думите му, цитирани от Ройтерс, това ще бъде "най-голямото предприятие за батерийни клетки в Германия". Заводът ще създаде около 2000 нови работни места.

"Ще изградим най-големия завод за батерии в Германия. Заедно с нашия партньор Saft, инвестираме 1 милиард евро в проекта. Ние изграждаме истинска гигафабрика "каза Лохшелер.

ЕК одобри €3,2 милиарда помощ за производство на батерии за електромобили

ЕК одобри €3,2 милиарда помощ за производство на батерии за електромобили

Публичната помощ отключи още €5 милиарда частни инвестиции

Той добави също така, че този ход "бележи началото на прехода към бъдещата електрическа мобилност".

Заводът в Кайзерслаутерн в момента е главен център в европейската производствена мрежа на компанията Opel/Vauxhall, който изработва олекотени компоненти за автомобили.

Франция получава свой завод за батерии за електромобили

Франция получава свой завод за батерии за електромобили

В опит Европа да се пребори с доминацията на Азия в сектора

Новият завод за акумулатори в Германи е част от европейски автомобилен проект. Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък, 30 януари, бе в департамента Шарант, където участва в старта на първата фаза на този проект. Инициативата се ръководи от Saft, дъщерно дружество на петролния гигант Total, и PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel, Vauxhall). И двете групи обмислят създаването на съвместно предприятие за производство на литиево-йонни клетки за акумулаторни батерии в електрически превозни средства.

Целта на проекта Saft-PSA, подкрепен от правителствата на Франция и Германия, е да създаде европейския сектор, като комбинира ноу-хау на производителя на батерии и втория европейски производител на автомобили.