Компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви Huvepharma откри нов завод за производство на ветеринарни ваксини в Разград. Инвестицията е в размер на 140 милиона лева, като в новото производство се очаква да работят над 300 души, обявиха от дружеството по време на откриването пред местните медии. Новината беше потвърдена за Money.bg от Община Разград.

"За мен е привилегия да съм кмет на община, в която се открива такъв модерен завод, който е изграден по всички нови технологии и по най-високи стандарти. Освен, че ще разкрие над 300 нови работни места, произведените в Разград ваксини ще достигат до всички краища на света", коментира кметът на Община Разград Добрин Добрев.

"Хювефарма" натисна спирачката на борсовия си дебют

"Хювефарма" натисна спирачката на борсовия си дебют

Компанията търсеше оценка от над €4,5 млрд. в Амстердам, но след края на периода на записване реши да спре процедурата

Новото производство идва в допълнение на един от заводите на дъщерната компания на "Хювефарма" - "Биовет", която също се намира в Разград.  Това е една от най-големите производствени фирми в България с над 70 години история, традиции и експертиза в областта на биотехнологиите.  "Биовет" има три завода за прецизна биотрансформация, които се намират в Пещера, Разград и Ботевград. Това е най-голямата ферментационна компания в Европа, като в нея работят над 2400 висококвалифицирани специалисти.

Снимка 419551

Източник: Хювефарма

Новото производство

От "Хювефарма" подчертават, че новият им завод за ветеринарни ваксини е модерен и високотехнологичен, оборудван с последно поколение машини и съоръжения. Той е проектиран е да бъде мултифункционален, с няколко независими технологични линии, което осигурява гъвкавост и ефективност на производството.

Строителството му започва в края на 2019 г. и въпреки тежката ситуация, свързана с пандемията, не спира и приключва за четири години. През това време са направени дизайна, проектирането, доставката и инсталирането на оборудването, тестовете и получаването на всички разрешителни за извършване на дейност. За контрол на качеството в процеса на производството и на готовата продукция са изградени и оборудвани модерни лаборатории за проверка и анализ.

От Община Разград са сигурни, че с новото производство градът ще се нареди сред първенците със сериозно развита индустрия и високотехнологично производство, придаващо голяма добавена стойност в местната икономика.

"Биовет" инвестира нови 400 милиона в Разград

"Биовет" инвестира нови 400 милиона в Разград

Производителят на лекарства ще разкрие нови 350 работни места