Компанията Nofar Energy от Израел обяви, че е добавила още 73 MWp към своето портфолио от зелени проекти в Румъния, оценени на 600 MWp в края на 2022 година. Новата инвестиция е фотоволтаичен проект в окръг Слобозия, на стойност половин милиард евро, съобщава Romsnia Insider.

Проектът ще влезе в етап на изграждане през първата половина на 2023 година и ще бъде разширен до 130 MWp, ако капацитетът на националната електроенергийна мрежа на Румъния го позволява.

Румъния строи мини АЕЦ на 140 км от Русе

Румъния строи мини АЕЦ на 140 км от Русе

Проектът в Дойчещ е с американска технология

Nofar Energy разработи в северната ни съседка поредица от фотоволтаични проекти с капацитет над 600 MWp. Повечето от тях ще влязат в етап на строителство през втората половина на тази година и ще започнат производство и съхранение на енергия веднага.

Сред проектите Nofar е и най-големитя фотоволтаичен парк в Румъния и Източна Европа, който ще заработи в края на 2023 година.

"Фотоволтаичният проект Rătești с капацитет от 155 MWp, е в последния етап на строителство и ще бъде свързан към националната електрическа мрежа на страната в началото на тази година", потвърди пред румънските медии Фави Стелиан, който е главен изпълнителен директор на Nofar Energy Romania.

Румъния инвестира €7 милиарда в два нови енергоблока край река Дунав и създава 19 000 работни места

Румъния инвестира €7 милиарда в два нови енергоблока край река Дунав и създава 19 000 работни места

Според законопроект, представен в румънския парламент