Китайската държавна Zijin Mining Group е инвестирала $2,5 милиарда в добив на мед в Сърбия, съобщава SeeNews, цитирайки изявление на генералния директор на компанията. Инвестицията се е състояла през последните пет години, от придобиването на бизнеса през декември 2018 г. до края на 2023-а година.

Това почти удвоява (с $1,26 милиарда), първоначално обещаната от китайския инвеститор сума в споразумението му със сръбското правителство от 2018-а година. През последните пет години в Сърбия са инвестирани $300 милиона само за решаване на екологични проблеми, като намаляване на емисиите на серен диоксид и инсталиране на система за пречистване на промишлени отпадъчни води.

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Продажбите на нов метал, маскиран като скрап се виждат от несъответствие между китайските и руските митнически данни

Serbia Zijin Copper и Serbia Zijin Mining, двете звена на китайската група в балканската страна, вече са наели на работа около 7500 души, като обявиха, че ще имат нужда от още работници, особено в областта на геологията, геодезията, картографията, механичната поддръжка и финансите. Генералният директор на Zijin Mining Group заяви пред местните медии, че китайската корпорация планира да удвои годишния капацитет на своите сръбски проекти в Бор и Майданпек до добив на 450 000 тона мед и 10 тона злато през следващите пет години.

Снимка 633619

Източник: Facebook профил на "Елаците-Мед"

Инвестициите в медните мини превръщат Сърбия във водещ европейски производител и един от световните лидери в индустрията

Прогнозните запаси от мед в Сърбия възлизат общо на около 20 милиона тона, докато златните резерви на страната се оценяват на 700 до 800 тона. Добивът на тези ресурси чрез най-съвременно оборудване ще бъде в центъра на бъдещите инвестиции. Миналата година китайският Zijin е произвел 1,01 милиона тона мед и 68 тона злато. Само продукцията на сръбското звено възлиза на 240 000 тона мед и на 7,5 тона злато през 2023-а година.

Китайската група наля финансова инжекция в размер на $350 милиона в сръбската компания за добив и топене на мед RTB Bor през декември 2018 г., придобивайки мажоритарна собственост, след което я преименува на Zijin Bor Copper.

От сайта на Zijin Copper разбираме, че компанията притежава четири медни мини във Велики Кривел, Ново Церово, Джама, медната мина Майданпек, както и мина за варовик и топилна фабрика. Съоръженията се намират в област Бор в източна Сърбия, близо до границата с Румъния.

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Инвестицията се оценява на 3.8 милиарда долара