Най-големият производител на чипове в света - Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) обяви, че увеличи капиталовите си разходи до 28 млрд. долара през тази година, с което ще разшири производствения си капацитет, включително и чрез изграждане на нов завод в Аризона, предаде Zero Hedge.

От компанията посочват, че 80% от тази сума ще бъде разходвана за развитието на напреднали полупроводникови технологии. "Това означава, че компанията предвижда изстрелване на търсенето на чипове", посочват от Zero Hedge. "Една от причините за това са Intel, които в сряда назначиха нов главен изпълнителен директор, който обмисля раздяла с традициите и аутсорсване на производството именно към компании като TSMC."

Ако те реализират инвестиционната си програма, с нея те ще удвоят вложенията си спрямо година по-рано.

Тайванският производител обаче не разчита само на нарастването на поръчките от Intel. Всъщност те растат значително поне от миналата година, като през последното тримесечие на 2020 г. нетните приходи на гиганта се изстреляха с 23% на годишна основа до 142,8 млрд. долара, което надхвърли очакванията от 137,2 млрд. долара. Благодарение на това печалбата за цялата година нарасна с 50% спрямо 2019 г. - най-бързия ѝ темп на покачване за последното десетилетие.

Ръстът на продажбите беше подпомогнат от сделките с 5-нанометрови чипове. Те са най-напредналият продукт на TSMC и се използват интензивно за производството на чиповете на Apple А14, като формират 20% от постъпленията през последните три месеца на миналата година. Други 29% от тях идват от 7-нанометровите чипове.

Прогнозата на компанията е печалбата ѝ да достигне между 12,7 и 13 млрд. долара през настоящото тримесечие, което е по-голяма сума, отколкото са очакванията на анализаторите.