Пенсионният фонд на Норвегия, който е най-големият суверенен фонд на света, регистрира загуба от 21,3 млрд. долара през първото полугодие, което прави отрицателна доходност от -3,4%, предаде CNBC.

Причината за слабото представяне на институцията са флуктуациите на фондовите пазари, особено след разпространението на пандемията от коронавирус, посочва заместник-главният изпълнителен директор на фонда Тронд Гранде. "Но драстичният срив на фондовите пазари през първото полугодие беше ограничен от огромните парични и финансови мерки на правителствата."

Над две трети от портфолиото на фонда се състои именно от акции, 27,6% от средствата му са инвестирани в активи с фиксирана доходност, а 2,8% - в недвижими имоти. Акциите са поевтинели с -6,8%, недвижимостите - с -1,6%, а вложенията с фиксирана доходност са излезли на плюс от 5,1%.

Норвегия бръкна в най-големия сувренен фонд в света, за да финансира правителствените си разходи

Норвегия бръкна в най-големия сувренен фонд в света, за да финансира правителствените си разходи

Страната ще използва 4,2% от размера му или около 41 млрд. долара. Засега.

Конкретно акциите на компании от Северна Америка, които формират 44% от цялото портфолио на институцията, са изгубили 2,6% от стойността си, а тези в Азия и Тихоокеанския регион, които формират 23% от портфолиото, са донесли спад на доходността с 4,6%.

Въпреки това суверенният фонд остава най-големият глобално, следван от China Investment Corporation и Abu Dhabi Investment Authority, като активите, които управлява, възлизат на три пъти брутния вътрешен продукт на Норвегия.