Норвежкият петролен фонд, който е най-големият суверенен инвестиционен фонд в света, е купил акции на общо 34 турски компании на стойност 812 млн. долара през 2020 г., предаде Hurriyet.

Най-голямата инвестиция на фонда е била в Akbank, където той е закупил акции в размер на 73,4 млн. долара, с което е купил 1,51% от собствеността в банката. Същевременно бизнесът, в който фондът притежава най-голям дял, е ИТ компанията Logo с 5,05%.

Данните на Норвежката банка за управление на инвестициите показват, че в края на миналата година институцията е вложила общо към 140 млн. долара в турски енергийни компании, сред които са Eregli Iron and Steel Mills с 66 млн. долара (0,94% дял), следвана от инвестиция от 35,57 млн. долара в гигант в рафинирането TÜPRAŞ (0,98% дял).

Вложени са също инвестира 23,2 милиона долара в компанията за търговия с железа и стомана Kardemir Karabuk, в която фондът има 2,61% дял, а в енергийния сектор четвъртата инвестиция беше направена в Petkim - 13,45 милиона долара.

Освен тях, фондът инвестира и в различни сектори като комуникационните услуги, производство на стъкло и химикали, компании за мебели и хранително-вкусовата промишленост.