Глобалният недостиг на чипове буквално изстрелва индустрията нагоре и води до невиждан ръст на инвестициите, показват данните от индустрията, цитирани от световните медии. Най-важният производител на чипове за Apple предвижда среден ръст на продажбите от 15 % до 20 % годишно, което е два пъти повече от предишните си очаквания.

Компанията предвижда продажби в размер на $16,6-17,2 милиарда само през първото тримесечие на годината, което е с поне 5% повече от прогнозите. Тя възнамерява да похарчи от 40 до 44 милиарда долара за разширяване и модернизиране на капацитета през 2022 г.

Поредната криза. Производители на чипове остават без работници

Поредната криза. Производители на чипове остават без работници

Продължаващата пандемия засилва недостига на квалифицирана работна ръка

Тайванската компания за производство на полупроводници TSMC повиши прогнозите си за растеж и представи рекордни планове за разходи за 2022 г., сигнализирайки, че огромното търсене на чипове, което подхранва продължилото месеци наред свиване на веригата за доставки, ще продължи с години. Акциите на компанията поскъпнаха по време на търговията в САЩ, съобщи Bloomberg.

Тези цифри потвърждават лидерската позиция на TSMC на пазара по време на безпрецедентния недостиг на чипове, предизвикан от пандемията - недостиг, който срина производството на автомобили, мобилни телефони и игрови конзоли.

Най-ценната корпорация в Азия възнамерява да продължи да харчи много средства, за да запази технологичната си преднина пред гигантите Intel и Samsung Electronics.

Американските депозитарни разписки на TSMC скочиха с 8,8% в Ню Йорк в четвъртък сутринта, докато производителят на оборудване за чипове ASML NV скочи с 4% в Амстердам. Applied Materials Inc. и KLA Corp. достигнаха рекордно високи стойности.   

Липсата на чипове ще удари допълнително автомобилния пазар в ЕС и Великобритания

Липсата на чипове ще удари допълнително автомобилния пазар в ЕС и Великобритания

Проблемите ще продължат и тази, а вероятно и следващата година

Тъй като кризата не показва признаци на намаляване, през последната година TSMC работи с почти пълен капацитет и сега инвестира много в нови фабрики от родния си остров до Япония и САЩ.

Целта на TSMC за 2022 г. е да направи инвестиции в размер на поне с 10 милиарда долара повече в сравнение с миналата година и поне с 43% повече от 25-28 милиарда долара, които Intel е заделил тази година, за да възстанови някогашната си доминираща позиция в индустрията.