Най-големите производители на чипове са изправени пред още една тежка криза, освен недостига на компоненти, а именно все по-малко висококвалифицирани работници, съобщава Bloomberg. Намаляващото предлагане на квалифицирани работници от години тревожи собствениците на различни компании, но днес това се засилва от глобалния недостиг на работна ръка, заради пандемията.

Много индустрии се борят с недостиг на хора. Въпреки че производителите на чипове имат предимство, тъй като процесите им са сред най-автоматизираните, високотехнологичното оборудване, ползвано в заводите им, все пак изисква квалифицирани работници, които да го ползват.

Липсата на чипове ще удари допълнително автомобилния пазар в ЕС и Великобритания

Липсата на чипове ще удари допълнително автомобилния пазар в ЕС и Великобритания

Проблемите ще продължат и тази, а вероятно и следващата година

Мащабът на експанзията, която се случва в момента, създава изключително търсене на персонал, често в нишови области.

Новите фабрики за чипове се нуждаят от хиляди инженери, завършили колеж, за да могат да работят. Техниците наблюдават и управляват производствения процес, а изследователите помагат за създаването на иновации във видовете чипове и начините за производството им.

Само в САЩ до 2025 г. ще бъдат добавени около 70 до 90 хиляди служители спрямо нивата от 2020 г., за да се отговори на най-важните нужди от работна сила за очакваното разширяване, сочи доклад на компанията за управление на таланти Eightfold.ai.

По-амбициозната експанзия, която да направи САЩ независими от чуждестранни доставки, за каквато призовават някои конгресмени, ще повиши бройката до 300 хиляди допълнителни работници, разкрива още проучването.

Правителствата могат да изиграят решаваща роля в надпреварата за привличане на таланти. Компаниите за чипове САЩ лобираха пред властите да им позволят да привличат кадри от чужбина.

Заради недостига на чипове производителите търсят "вратички" за преодоляване на кризата

Заради недостига на чипове производителите търсят "вратички" за преодоляване на кризата

Според представители на индустрията недостигът на полупроводници ще продължи и догодина