Глобалният недостиг на полупроводници ще продължи да вреди на продажбите на британски и европейски автомобили през цялата 2022-а година, а вероятно и през 2023-а. Това заявиха от Асоциацията на производителите и търговците на моторни превозни средства (SMMT).

Експертите подчертават, че проблемът в Европа е най-сериозен във Великобритания. На Острова един от всеки шест нови автомобила, продадени през 2021-а година, е бил електрически или плъгин хибрид.

Заради недостига на чипове производителите търсят "вратички" за преодоляване на кризата

Заради недостига на чипове производителите търсят "вратички" за преодоляване на кризата

Според представители на индустрията недостигът на полупроводници ще продължи и догодина

Регистрациите на нови автомобили се увеличават с бавни темпове както в Европа, така и във Великобритания, но очаквания край на кризата с чипове все още е далеч.

Глобалният недостиг на полупроводници, използвани в редица индустрии, засегна най-силно автомобилната. Кризата принуди автомобилните производители по целия свят да съкратят или преустановят производството на нови коли.

Това от своя страна доведе до повишаване на цените както на новите, така и на употребяваните превозни средства - на фона на силно търсене от страна на потребителите. Един автомобил изисква средно между 1500 и 3000 чипа.

От SMMT смятат, че в момента е много важно да се работи в посока за намаляване на цените на електрическите автомобили в Европейския съюз и Великобритания, както и за подобряване на инфраструктурата за зареждане, особено на улицата.

В цяла Европа и Америка осигуряването на достъп до зареждане за хората, които паркират колите си на улицата, все още е голямо предизвикателство. Разходите за електромобили и опасенията за таксуването им все още са най-големите пречки пред хората, обмислящи да си купят кола без двигател с вътрешно горене.

В Германия: невиждан ръст в продажбите на електромобили

В Германия: невиждан ръст в продажбите на електромобили

Докато продажбите на автомобили с вътрешно горене спадат, търсенето на електрически бързо нараства. Обяснението е просто: между цените вече не зее такава огромна пропаст. А това прави електромобилите все по-атрактивни