Различни световни производители, засегнати от недостига на чипове, търсят "вратички" за излизане от кризата. По думите на изпълнителни директори, цитирани от The Wall Street Journal, компаниите променят дизайна на продуктите си, доставят незавършени бройки и се фокусират върху по-стари и по-нискотехнологични модели.

След като години наред се бориха за добавянето на дигитални решения, като екрани и безжична свързаност, производителите на уреди и превозни средства временно правят стъпка назад. Това е единственият начин, за да продължат да доставят продукти на търговци и потребители, предвид дефицита на чипове. Според представители на индустрията недостигът ще продължи и догодина.

Lenovo: Недостигът на чипове ще продължи и през първата половина на 2022 година

Най-големият производител на компютри: Недостигът на чипове ще продължи и през първата половина на 2021 година

Компанията отчете 65 процента ръст на печалбата и успява да расте по-бързо от пазара

Тъй като глобалната верига на доставките се разви от краткосрочен спад в дългосрочно предизвикателство, някои компании променят дизайна на своите продукти и своите производствени линии, така че да работят в противодействие на недостига на полупроводници.

Boss Products най-често ползва ръчни контроли с компютърни чипове за накланяне на ножовете на снегорините. Компанията, която е собственост на Toro, не успява да намери достатъчно чипове. Затова служителите ѝ са започнали да търсят начини да използват по-малко от тях. Някои си спомнят, че джойстиците без компютърни чипове са използвани за управление на тези функции, докато електрониката стана достъпна и масово използвана.

Производители твърдят, че по-мащабните проблеми с веригите на доставките и липсата на компютърни чипове няма да се решат в краткосрочен план.

Недостигът на полупроводници натежа над производството на автомобили тази година, като започна да се пренася и в други сектори, засягайки производителите на стъкло и бои, които доставят продукти на индустриите, използващи компютърни чипове.

Ford има план за справяне с недостига на чипове в произвоството си

Ford има план за справяне с недостига на чипове в произвоството си

Компанията сключи споразумение с производителя на чипове GlobalFoundries