Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че стартира търг за изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП-ПП за скоростен път Монтана - София с тунел под Петрохан. Информацията е качена в Електронния регистър на обществените поръчки на 26 декември видя Money.bg .

Прогнозната стойност на поръчката е над 6,6 милиона лева без ДДС. Оферти се подават до 15 февруари 2024 г., а избраният изпълнител ще има една година, за да изготви проектите и проучванията.

Средствата за финансиране на търга се осигурят от държавния бюджет.

3,5 милиарда лева струва първата високоскоростна жп магистрала у нас: ето кои градове ще свързва

3,5 милиарда лева струва първата високоскоростна жп магистрала у нас: ето кои градове ще свързва

Влаковете по новите релси ще могат да развиват поне 160 км в час

Скоростно трасе между София и Монтана с нов тунел под прохода Петрохан би трябвало да разтовари тежкия трафик и да бъде по-бърза и къса алтернатива на строящия се скоростен път между Видин и Ботевград.

Снимка 577572

Източник: АПИ

Приблизителната дължина на планирания скоростен път е 82 километра, като според плановете началото на трасето ще е при обхода на Монтана, а краят му при пресичането на второкласния път II-81 и Софийски околовръстен път.

Заложено е проектното трасе да бъде съобразено с трасето на магистрала "Европа" и връзката между Софийски скоростен път и ГКПП "Калотина".

В документацията липсва информация за дължината на тунела, но според тиражирана през последните години информация, ще е около 7 км.

Магистралата за над  €500 милиона в Северна Македония с връзка до България, която може и да не се случи

Магистралата за над €500 милиона в Северна Македония с връзка до България, която може и да не се случи

След години на забавяне и удължаване на крайните срокове, властите в Северна Македония може и да анулират проекта