Българската компания "Мидалидаре" ще произвежда вино в Нова Зеландия, съобщи преди дни винопроизводителят. Какво седи зад нестандартното решение, разказаха пред money.bg от българската изба. 

"Да правим вино на различни места по света е мечта на целия ни екип. Всичките ни технолози са хора "отворени" към света. Те са работили на много места в чужбина и винаги са имали желание да се развиват в посоки, които България няма как да предостави, тъй като малко или много винопроизводството у нас е ограничено", споделиха от "Мидалидаре".

Експертите обясниха, че в различните държави виното се прави по различен начин, сортовете имат различни характеристики и като цяло производството в чужбина е едно обогатяване, което няма как да се получи, ако компанията работи само в България.

Снимка 645634

Източник: "Мидалидаре"

Нова Зеландия е логичен избор за "Мидалидаре" 

През годините целият екип от винари на компанията е работил в Нова Зеландия и е пренесъл голяма част от опита си и в България. От компанията имат, натрупани добри познания за региона, тероара и спецификите на винопроизводството там.

"Голямо предизвикателство е провеждането на две кампании годишно, тъй като гроздоберът в Нова Зеландия започва с българската пролет. Макар и на другия край на света, открихме много сходства с тероара на Могилово, вдъхновяваща природа и разкошни лозя", споделят от компанията.

Сортовете вино, които компанията ще произвежда в Нова Зеландия са Совиньон Блан и Пино Ноар, които идват от едни от от най-добрите региони в далечната държава - Марлборо и Централно Отаго.

Как доброто вино и уиски могат да ви носят и доходи?

Как доброто вино и уиски могат да ви носят и доходи?

През последните няколко години стойността както на редките уискита, така и на изисканите вина се повиши

Инвестицията в проекта е голяма, но не е в мащабите на вложенията в България. Реално в момента компанията няма собствени бази в Нова Зеландия, а е наела дългосрочно лозя в двете области в Нова Зеландия. Самите вина се произвеждат от винарския екип на "Мидалидаре" в споделен капацитет от винарната Алън Скот (Allan Scott) и се бутилират в база с най-висок клас оборудване.

Какви количества вино ще се доставят от Нова Зеландия зависи от това как ще бъде приет продуктът от пазара. Плановете на компанията са виното да се реализира в каналите за износ в чужбина и в България. Първите партиди вино от Нова Зеландия се очкава да пристигнат в средата на декември и до края на декември виното да бъде на пазара. 

От компанията са категорични, че няма да спрат да се развиват и в България. Плановете на "Мидалидаре" са до 1-2 години да приключи по-мащабното разширяване на производствените мощности у нас, което тече в момента.

Българското вино става все по-ценно на международните пазари

Българското вино става все по-ценно на международните пазари

Пред Money.bg коментира Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното