Renault SA ще инвестира €128,5 милиона в придобиването на 50 процента от китайската компания Jiangling Motors Corp. като част от усилията си да навлезе по-сериозно на най-големия автомобилен пазар в света, пише Bloomberg.

Китайското дружество, създадено през 2015 година, има разрешение за производството на електромобили. Все пак компанията е сред малките играчи на пазара - през 2018 година продажбите и са около 50 000, а през 2017 - 38 000. "Това партньорство в бизнеса с електромобили с JMCG ще подкрепи плана ни за растеж в Китай и възможностите ни в областта на автомобилите на ток", каза Франсоа Провос, директор в Renault за Китай. Компанията вече има споразумения за производство и взаимопомощ с Nissan Motor Co. и Dongfeng Motor Corp.

Fiat и Renault се надяват преговорите по сливане да продължат скоро

Fiat и Renault се надяват преговорите по сливане да продължат скоро

Акционерите на Nissan се събират на събрание, което може да предопредели бъдещите разговори

Френската компания към момента има ограничено присъствие в Поднебесната империя, но има план за пускане на нов електромобил на пазара тази година. Renault планира и хибридни версии на три от съществуващите си модели, които трябва да спечелят китайските потребители.

Според директорът на продажбите на Renault Оливие Мюрг, въпреки че китайският пазар в момента е в упадък, това е територия с много възможности за Renault, защото пазарът на електроколи нараства бързо.

Стана ясно и че компанията планува да инвестира повече от 1 милиард евро, за да засили продажбите си и във Франция.

Сделката между Fiat и Renault е жива - и зависи от намаляване на дела в Nissan

Сделката между Fiat и Renault е жива - и зависи от намаляване на дела в Nissan

Париж даде силен коз в ръцете на японската компания